Ειδήσεις

Η πρόεδρος Μπολουάρτε απευθύνει έκκληση για «διάλογο»


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

Η Περουβιανή πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε, αντιμέτωπη με πολύ σοβαρή πολιτική και κοινωνική κρίση αφότου ανέλαβε την εξουσία πριν από δύο μήνες και πλέον, απηύθυνε έκκληση χθες Παρασκευή να διεξαχθεί ευρύς διάλογος για να συμφωνηθεί «το πρόγραμμα της χώρας», την οποία χαρακτήρισε «εύθραυστη δημοκρατία».

«Στην αναζήτηση της ειρήνης, καλώ ανοικτά όλους τους πολιτικούς ηγέτες, όλων των κομμάτων, καθώς επίσης και τους ηγέτες κοινωνικών οργανώσεων, τους εργαζόμενους, γενικά όλο τον κόσμο, να συμμετάσχει για να βάλουμε το πρόγραμμα της χώρας πάνω στο τραπέζι», είπε η αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της, τον Αλμπέρτο Οταρόλα.

«Ζούμε σε εύθραυστη δημοκρατία (…) Θεωρώ πως είναι η πιο εύθραυστη δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής, αλλά επαφίεται στους Περουβιανούς, σε εμάς, να ενισχύσουμε αυτή τη δημοκρατία, τους θεσμούς μας», πρόσθεσε η κυρία Μπολουάρτε, κάνοντας παράλληλα απολογισμό της κυβέρνησής της.

Η έκτη πρόεδρος του Περού από το 2018, η Ντίνα Μπολουάρτε, έχει βρεθεί μπροστά σε λαϊκό ξεσηκωμό, σχεδόν καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις, αφότου ανέλαβε το αξίωμα στις αρχές Δεκεμβρίου. Η βίαιη καταστολή τους έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η κυρία Μπολουάρτε δήλωσε πως οι διαδηλώσεις «δεν είναι ειρηνικές».

«Βγαίνουν στους δρόμους με καδρόνια, με πέτρες, με βλήματα που προκαλούν ζημιές (…) Δεν διαδηλώνουν ειρηνικά όλοι, βγαίνουν στους δρόμους για να προκαλέσουν βια, χάος και τρόμο».

Η Περουβιανή πρόεδρος πρόσθεσε πως «εάν υπήρξαν υπερβολές από πλευράς της αστυνομίας, λυπούμαστε για αυτές», ωστόσο θύμισε ότι «έχουμε επίσης τραυματισμένους αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πολύ σοβαρά».

Ο ξεσηκωμός άρχισε την 7η Δεκεμβρίου, όταν παύθηκε με απόφαση του Κογκρέσου, συνελήφθη και προφυλακίστηκε ο αριστερός πρώην πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο, τον οποίο αντικατέστησε η μέχρι τότε αντιπρόεδρός του Ντίνα Μπολουάρτε. Ο κ. Καστίγιο κατηγορήθηκε πως αποπειράθηκε «πραξικόπημα», καθώς προσπάθησε να διαλύσει το κοινοβούλιο και να κυβερνά με διατάγματα.

Όταν ανέλαβε η κυρία Μπολουάρτε, θεωρείτο πως η θητεία της θα ολοκληρωνόταν το 2026.

Η σημερινή πρόεδρος εξελέγη με το ίδιο μαρξιστικής έμπνευσης κόμμα όπως ο κ. Καστίγιο και χαρακτηρίζεται «προδότρια» από τους διαδηλωτές, μέλη κυρίως αυτοχθόνων φυλών όπως ο έκπτωτος πρόεδρος.

Οι διαδηλωτές απαιτούν απαιτούν να παραιτηθεί η πρόεδρος Μπολουάρτε, να διαλυθεί το Κογκρέσο, απαξιωμένο για την κοινή γνώμη, να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές και να συγκληθεί Συντακτική Συνέλευση για να καταρτίσει νέο Σύνταγμα.

Εν μέσω αποκλεισμών δρόμων, παράλυσης της οικονομίας και κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 9 από τις 25 νομαρχίες της χώρας η πρόεδρος και το Κογκρέσο δεν έχουν μπορέσει ως τώρα να καταλήξουν σε κάποια συναινετική λύση για να τερματιστεί η κρίση.

Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο αποφάσισε να επισπευστούν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2024, αλλά η πρόεδρος επέμεινε η εθνική αντιπροσωπεία να εγκρίνει τη διεξαγωγή τους φέτος τον Οκτώβριο, με την ελπίδα πως έτσι θα αποκλιμακωθεί η κρίση.

Όμως, επικαλούμενο διαδικαστικά σφάλματα και παραλείψεις, το Κογκρέσο αποφάσισε την 3η Φεβρουαρίου πως το ζήτημα της επίσπευσης των εκλογών δεν θα ξανασυζητηθεί παρά τον Αύγουστο.

Πηγή