Διάφορα

Είμαστε μπροστά σε ένα ανησυχητικό και σπάνιο φαινόμενο

… γράφει το BBC για την ευλογιά των πιθήκων

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη – Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση

Μετά το «καμπανάκι» που έκρουσε η κορυφαία υγειονομική υπηρεσία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για επικίνδυνη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων τους θερινούς μήνες, η αγωνία της διεθνούς κοινότητας, ύστερα από την κρίση του κορωνοϊού, είναι έκδηλη για την νέα αυτή ιογενή λοίμωξη.

Πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι στη Βρετανία τα κρούσματα έφτασαν τα 20 ενώ μολύνσεις έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 10 χώρες, με τα περιστατικά να ξεπερνούν συνολικά, ανά τον κόσμο, τα 100.

Το ζήτημα που εγείρεται είναι πόσο πρέπει να ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα η ευλογιά των πιθήκων. Όπως γράφει το BBC, πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, για ένα απρόσμενο ξέσπασμα. Το γεγονός, δε, ότι ο ιός αλλάζει συμπεριφορά δεν μπορεί παρά να απασχολήσει τους ειδικούς.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, η ευλογιά των πιθήκων ήταν κάτι που μπορούσε να προβλεφθεί.

Το φυσικό περιβάλλον του ιού είναι η άγρια φύση, οπότε η μόλυνση ξεκίνησε – όπως γράφει το βρετανικό δίκτυο – από κάποιον που βρέθηκε σε αυτό το περιβάλλον και μετά άρχισε να διασπείρει τον ιό.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε χώρες όπως η Βρετανία καταγράφονται κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Για πρώτη φορά, επίσης, ο ιός εντοπίζεται σε αθρώπους που δεν είχαν μεταβεί στη δυτική και κεντρική Αφρική.

Περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Ολλανδία, το πρώτο επιβεβαιωμένο στην Ελβετία, 23 νέα κρούσματα στην Ισπανία και 9 στην Πορτογαλία

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ σήμερα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία την ώρα που η Ισπανία ανακοίνωνε 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογιά των πιθήκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Στην Ελβετία το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω «στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό», ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το καντόνι.

Το πρόσωπο αυτό συμβουλεύτηκε έναν γιατρό επειδή είχε εμφανίσει πυρετό, εξάνθημα και ένιωθε άσχημα, ανακοίνωσε το καντόνι και πρόσθεσε ότι έχει απομονωθεί στο σπίτι του και η νόσος εξελίσσεται με ήπιο τρόπο.

Το ολλανδικό Ινστιτούτο δεν ανακοίνωσε ακριβή αριθμό ή λεπτομέρειες σχετικά με τους μολυσμένους αλλά είπε ότι περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν μετά το σαββατοκύριακο.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν χθες 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν χθες.

Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία είναι ενδημική στη δυτική Αφρική, έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.
Πηγή protothema.gr

The post Είμαστε μπροστά σε ένα ανησυχητικό και σπάνιο φαινόμενο appeared first on Enimerosi24.

Πηγή