Τεχνολογία

Διαφορές PS5 με PS5 Pro – Αποδόσεις και σύγκριση γραφικών

Πολλές συζητήσεις γύρω από τις διαφορές PS5 με PS5 Pro φαίνεται να απασχολούν τον χώρο του Gaming. Καθώς οι φήμες και οι διαρροές για το επερχόμενο PlayStation 5 Pro συνεχίζονται, πολλοί ειδικοί συγκρίνουν την απόδοσή του με ισχυρές κάρτες γραφικών για υπολογιστές.

Αν και είδαμε τις βασικές δυνατότητες του PS5 Pro πριν λίγες ημέρες, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η κάρτα γραφικών του PS5 Pro αναμένεται να βασίζεται σε μια υβριδική αρχιτεκτονική RDNA 3/4 της AMD, προσφέροντας σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το τυπικό PS5.

Τι αναμένουμε από το PlayStation 5 Pro

Η GPU του PS5 Pro αναμένεται να είναι περίπου 45% πιο ισχυρή από αυτήν του τυπικού PS5, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορεί να αποδίδει πολύ καλύτερα σε παιχνίδια με 4K ανάλυση. Για παράδειγμα, τα παιχνίδια που αυτή τη στιγμή τρέχουν σε 4K/30 fps στο PS5, θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου τα 43.5 fps με την αναβάθμιση του PS5 Pro, ενώ αν το παιχνίδι ήδη τρέχει στα 60 fps, η απόδοση θα μπορούσε να φτάσει τα 87 fps.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Sony στοχεύει σε υποστήριξη για παιχνίδια σε 4K/120 fps ή ακόμα και σε 8K/60 fps, με τη βοήθεια της τεχνολογίας PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR), η οποία είναι παρόμοια με το DLSS της Nvidia και το FSR της AMD. Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν την αύξηση της ανάλυσης και των ρυθμών ανανέωσης εικόνας χωρίς μεγάλες απώλειες στην απόδοση.

Σύγκριση PS5 Pro με κάρτες γραφικών υπολογιστών

Οι αναλυτές συγκρίνουν την απόδοση της GPU του PS5 Pro με την AMD Radeon RX 7800 XT, μια κάρτα γραφικών υψηλών επιδόσεων που βασίζεται στην αρχιτεκτονική RDNA 3. Η κάρτα αυτή έχει δυνατότητες υπολογισμού έως και 33.5 TFLOPS σε λειτουργία FP32, παρόμοιες με αυτές που αναμένεται να έχει η GPU του PS5 Pro. Η GPU αυτή θα επιτρέπει καλύτερη απόδοση σε τεχνολογίες όπως η ανίχνευση ακτίνων (ray tracing), κάνοντας τις σκιές και τις αντανακλάσεις πιο ρεαλιστικές και βελτιώνοντας σημαντικά την απόδοση των παιχνιδιών.

Βασικές διαφορές PS5 με PS5 Pro

Το τρέχον PS5 χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική RDNA 2 με 36 μονάδες υπολογισμού (CUs), ενώ οι φήμες θέλουν το PS5 Pro να διαθέτει 30 μονάδες εργασίας ομάδας (WGPs), οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 60 μονάδες υπολογισμού στη νέα αρχιτεκτονική. Αυτή η αναβάθμιση θα δώσει στο PS5 Pro μεγάλη ώθηση στην επεξεργαστική ισχύ, καθιστώντας το πιο ικανό να διαχειρίζεται τις απαιτήσεις των σύγχρονων AAA τίτλων παιχνιδιών.

Η αναβάθμιση στη μνήμη αναμένεται επίσης να είναι επίσης από τις βασικές διαφορές PS5 με PS5 Pro. Η αύξηση της ταχύτητας μνήμης κατά 28% θα βοηθήσει στη μείωση των χρόνων φόρτωσης και θα βελτιώσει την απόδοση στα πιο απαιτητικά παιχνίδια.

Διαφορές PS5 με PS5 Pro – Συμπέρασμα

Παρότι το PS5 παραμένει μια ισχυρή και αρκετά δημοφιλής κονσόλα παιχνιδιών, το PS5 Pro φαίνεται ότι θα προσφέρει μια πολύ πιο προηγμένη εμπειρία gaming, με υποστήριξη για ανάλυση 4K/120 fps και βελτιωμένο ray tracing. Με τις φήμες να συγκρίνουν την απόδοση του με κάρτες όπως η Radeon RX 7800 XT, το PS5 Pro αναμένεται να προσφέρει μια σημαντική αναβάθμιση στην εμπειρία των παικτών.

Πηγή