«Ακυρώνονται» τα υπάρχοντα εμβόλια με τη νέα μετάλλαξη του ιού;
Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με το συναγερμό για τη νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλος ο δυτικός κόσμος κλείνει πολύ γρήγορα, είναι μια προσπάθεια να προλάβει τη μετάδοση βέβαια όλα αυτά είναι προληπτικά μέτρα μέχρι να ξεκαθαριστεί αν αυτό το στέλεχος είναι πιο επιβαρυντικό και ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί δεν είναι ξεκάθαρο αυτό.
Αναφορικά με τις 32 μεταλλάξεις της παραλλαγής του ιού της Μποτσουάνα
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή έχει 32 μεταλλάξεις, έχει κάποιες που είναι κοινές με το ΔΕΛΤΑ και κάποιες άλλες που είναι νεοφανείς.
ΔΗΜ: Αυτές οι νεοφανείς μπορούν να τρυπήσουν το τείχος ανοσίας των εμβολίων;
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι η ανησυχία και έχει προκληθεί από το γεγονός ότι τέσσερα άτομα από τα πρώτα που βρέθηκαν ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και τους βρήκαν θετικούς για αυτό το στέλεχος και αυτό έφερε την ανησυχία μήπως ξεπερνάει σε κάποιο βαθμό τον φραγμό των εμβολίων.
Ερωτηθείς αν «ακυρώνονται» τα υπάρχοντα εμβόλια με τη νέα μετάλλαξη του ιού
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να είναι τόσο διαφορετικό το στέλεχος αυτό ώστε να μην είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια πλήρως το θεωρώ πολύ δύσκολο. Μπορεί όπως έκανε και η ΔΕΛΤΑ όπου μείωσε λίγο 5-10% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη.
Ερωτηθείς αν έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων, αν είχαν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν διαθεσιμότητα εμβολίων όπως η Ελλάδα και όλη η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ, αν είχε εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε ποσοστά 90-95% ή πάνω από 85% δεν θα είχαμε πανδημία, θα είχαμε σποραδικά κρούσματα με ελάχιστους θανάτους.
Ερωτηθείς αν οι εταιρείες θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νέο εμβόλιο που να αντιμετωπίζει τη νέα μετάλλαξη και αν θα χρειαστεί μετά και τέταρτη δόση
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εταιρείες που παράγουν MRNA εμβόλια έχουν ήδη παράγει από ότι γνωρίζω μια δεύτερη έκδοση του εμβολίου τους η οποία είναι προσαρμοσμένη για το στέλεχος ΔΕΛΤΑ, η οποία δοκιμάζεται ήδη και αυτή προβλέπεται να αρχίσει να διαμοιράζεται στον κόσμο από την άνοιξη. Αν αυτό το νέο στέλεχος αποδειχθεί πρόβλημα τότε πιθανόν θα ετοιμάσουν και μια τρίτη έκδοση του εμβολίου που θα είναι πιο αποτελεσματική και προσαρμοσμένη στο νέο στέλεχος.
ΔΗΜ: Υπάρχει πιθανότητα καποιος που κάνει τώρα την τρίτη δόση να χρειαστεί τον Ιούνιο να κάνει την τέταρτη δόση
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι υπάρχει η πιθανότητα. Όπως με τη γρίπη κάνουμε κάθε χρόνο.
Ερωτηθείς αν υπάρχει πιθανότητα παρενεργειών από το εμβόλιο μετά από χρόνια
Ε.ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό επιστημονικά είναι αστειότητα, δεν υπάρχει καμία βάση, δεν υπάρχει κανένα ιστορικό προηγούμενο από κάποιο εμβόλιο ότι μετά από 5-10 χρόνια έκανε κάτι στους ανθρώπους άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχήσουμε ότι τώρα αυτά τα εμβόλια που είναι και τα πιο εξελιγμένα και τα πιο εξειδικευμένα, θα έχουν κάτι μετά από χρόνια. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος επιστημονικός για να φοβηθούμε κάτι τέτοιο, το να μας πατήσει αυτοκίνητο είναι πιο πιθανό.
The post «Ακυρώνονται» τα υπάρχοντα εμβόλια με τη νέα μετάλλαξη του ιού; appeared first on Enimerosi24.