Οκονομία

Αγορά ακινήτων στην Ελλάδα – Τι να προσέξετε

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα αποτελεί μια διαδικασία που συνδυάζει τις προοπτικές μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης με την ευκαιρία να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι στην όμορφη αυτή χώρα. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πριν προχωρήσετε στην αγορά ακινήτου στην Ελλάδα. Παρακάτω θα δούμε τα βασικότερα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να κάνετε μια ασφαλή και επιτυχημένη επένδυση.

Κατανοήστε την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, είναι σημαντικό να έχετε μια καλή κατανόηση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα. Η χώρα έχει μια ποικιλία περιοχών, καθεμία με τις δικές της ιδιαιτερότητες και τιμές. Οι τουριστικές περιοχές όπως η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με άλλες περιοχές με μικρότερο τουριστικό ενδιαφέρον. Επιπρόσθετα, υπάρχει σημαντική διαφορά στις τιμές ανάλογα με το αν πρόκειται για παραλιακά ακίνητα ή μακριά από τη θάλασσα.

Νομικές Διαδικασίες και Γραφειοκρατία

Η διαδικασία αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύπλοκη, με αρκετές νομικές διαδικασίες και γραφειοκρατία. Είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο δικηγόρο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό περιλαμβάνει την επαλήθευση της ιδιοκτησίας, την εξασφάλιση ότι το ακίνητο δεν έχει βάρη ή διεκδικήσεις και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης.

Έλεγχος και εκτίμηση ακινήτου

Πριν την αγορά, είναι σημαντικό να εκτιμήσετε την κατάσταση του ακινήτου. Προσλάβετε έναν πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα για να διενεργήσει έναν πλήρη έλεγχο του ακινήτου. Ο έλεγχος αυτός θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα, όπως δομικές ζημιές ή ανάγκη για ανακαινίσεις. Μια λεπτομερής εκτίμηση της αξίας του ακινήτου θα σας βοηθήσει να διαπραγματευτείτε την καλύτερη δυνατή τιμή.

Φορολογικές υποχρεώσεις

Η αγορά ακινήτου στην Ελλάδα συνοδεύεται από διάφορες φορολογικές υποχρεώσεις. Ο βασικός φόρος μεταβίβασης ακινήτου είναι 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Επιπλέον, υπάρχει η ετήσια φορολογία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), η οποία βασίζεται στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις υποχρεώσεις και να λάβετε υπόψη τους φόρους στο συνολικό κόστος της επένδυσής σας.

Χρηματοδότηση της αγοράς

Η χρηματοδότηση είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα. Εάν σκοπεύετε να χρηματοδοτήσετε την αγορά μέσω κάποιου δανείου, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με μια τράπεζα που προσφέρει στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες στην Ελλάδα απαιτούν μια σειρά εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αποδείξεων εισοδήματος και καταστάσεων λογαριασμού.

Επιλογή τοποθεσίας

Η τοποθεσία είναι κρίσιμη για την επιτυχία της επένδυσής σας. Σκεφτείτε την πρόσβαση σε βασικές υποδομές όπως νοσοκομεία, σχολεία, και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η πρόσβαση σε παραλίες ή τουριστικά αξιοθέατα μπορεί να αυξήσει την αξία του ακινήτου και να διευκολύνει την ενοικίαση σε τουρίστες. Επίσης, λάβετε υπ’ όψιν σας το κλίμα της περιοχής και τη γενική ποιότητα ζωής.

Χρήση του ακινήτου

Τέλος, θα πρέπει να σκεφτείτε πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ακίνητο. Αν πρόκειται για εξοχική κατοικία, μπορεί να θέλετε μια περιοχή με ησυχία και φυσική ομορφιά. Αν το ακίνητο προορίζεται για ενοικίαση, θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά σε περιοχές με υψηλή ζήτηση από τουρίστες ή φοιτητές. Αν πρόκειται για έναν επαγγελματικό χώρο, εξετάστε την πρόσβαση σε πελάτες και επιχειρηματικές ζώνες.

Συμβουλές και υποστήριξη

Η διαδικασία για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα απαιτεί μια σειρά από διαδικασίες. Θεωρούμε ότι πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, καλό θα ήταν να μιλήσετε με ένα μεσιτικό γραφείο, το οποίο θα σας βοηθήσει με κάθε στάδιο τις διαδικασίες, συμβουλεύοντας σας και παρέχοντάς σας την κατάλληλη υποστήριξη.

Συνοψίζοντας, η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί να καταστεί μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία, αλλά απαιτεί προσεκτική έρευνα και προγραμματισμό. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω σημεία, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια ασφαλή και επιτυχημένη αγορά που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες και τους στόχους σας.

Πηγή