Ειδήσεις

Αγγειακές παθήσεις και νεότερες θεραπείες


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, 00:20

Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

Ο Κυριάκος Κτενίδης Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής ΑΠΘ Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ μιλάει στο zougla.gr για τις παθήσεις των αγγείων και την αγγειοχειρουργική και τις νεότερες θεραπείες.

Κύριε Κτενίδη με τι ασχολείται η αγγειοχειρουργική;

Η αγγειοχειρουργική είναι κλάδος της χειρουργικής που ασχολείται με την αποκατάσταση όλων των αγγειακών συστημάτων (αρτηρίες, φλέβες, λεμφαγγεία), εκτός των αγγείων της καρδιάς, των πνευμόνων, και του εγκεφάλου. Από το 1989 αποτελεί ανεξάρτητη γνωστικό αντικείμενο και ειδικότητα και έχει συνολικό χρόνο εκπαίδευσης επτά έτη.

Ποιες είναι οι παθήσεις των αγγείων;

Οι παθήσεις που αντιμετωπίζονται από τους αγγειοχειρουργούς είναι το ανεύρυσμα (παθολογική διάταση των αγγείων) η αθηροσκλήρωση (εκφυλιστική απόφραξη του αρτηριακού αυλού), η καρωτιδική νόσος (στένωση ή απόφραξη των καρωτιδικών αρτηριών), η περιφερική αρτηριακή νόσος (στένωση ή απόφραξη των αρτηριών των άνω και κάτω άκρων), η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (δημιουργία θρόμβου σε μια φλέβα με κίνδυνο πνευμονικής εμβολής), η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (κιρσοί και ευρυαγγείες στα κάτω άκρα, αγγειακές Κακώσεις, αγγειοδυσπλασίες και αγγειακοί όγκοι. Περίπου το 40% των ασθενών με αγγειακές παθήσεις παρουσιάζονται στα νοσοκομεία ως επείγοντα περιστατικά. 

Τι είναι το ανεύρυσμα της αορτής;

Το αορτικό ανεύρυσμα είναι μια διάταση του αορτικού τοιχώματος. Η διάταση οφείλεται σε εξασθένηση του αορτικού τοιχώματος που προκύπτει κυρίως από κληρονομικούς παράγοντες. Διακρίνεται σε σακοειδές και ατρακτοειδές. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικό, ενώ οι βασικές επιπλοκές είναι η ρήξη και ο περιφερικός εμβολισμός που συνδέονται με μεγάλη θνητότητα και νοσηρότητα!

Ποιες είναι οι παθήσεις των κάτω άκρων και ποιες οι νεότερες θεραπείες;

Οι παθήσεις των κάτω άκρων αφορούν όλα τα αγγειακά συστήματα. Οι συχνότερες παθήσεις των κάτω άκρων είναι η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια και το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας, η φλεβική ανεπάρκεια, η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση καθώς και το λεμφοίδημα. Σχετικά με τις φλεβικές παθήσεις υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μια μετάβαση από την κλασική στην ελάχιστα επεμβατική θεραπεία. Για την φλεβική ανεπάρκεια και τους κιρσούς αναπτύχθηκαν αποτελεσματικές θεραπείες με Laser και ραδιοκύματα. Για την φλεβική θρόμβωση εισήχθη η διαδερμική θρομβεκτομή και άλλες ενδοαγγειακές τεχνικές.

Υπάρχουν παράγοντες που προκαλούν τη νόσο σε κάποιον χωρίς προδιάθεση;

Οι αγγειακές παθήσεις έχουν κατά κανόνα κληρονομικό υπόβαθρο είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ενδογενών προδιαθεσικών παραγόντων. Η εμφάνιση τους όμως μπορεί να προκύψει και χωρίς να διαπιστώνεται οικογενειακή προδιάθεση. Σε αυτό παίζουν ρόλο οι καθημερινές συνθήκες διαβίωσης με πρώτο και σημαντικότερο το άγχος αλλά και οι διατροφικές συνήθειες καθώς και η σωματική άσκηση.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Αυγούστου 2022, 00:20

Πηγή