Ειδήσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της διοργάνωσης του EuroPride


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, 03:40

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στο Βελιγράδι κατά της διεξαγωγής στη σερβική πρωτεύουσα του EuroPride, μιας πανευρωπαϊκής συγκέντρωσης της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ένταση κλιμακώνεται στη Σερβία, όπου οι διοργανωτές του EuroPride είναι αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν το προσεχές Σάββατο μια πορεία υπερηφάνειας, με την οποία θα κορυφωθούν οι συναφείς εκδηλώσεις, παρότι οι αρχές θέλουν να απαγορεύσουν τη διεξαγωγή του.

 

Thousands march in Belgrade against planned Gay Pride parade https://t.co/lhGNhH1arH


— ST Foreign Desk (@STForeignDesk) September 11, 2022

 

Χιλιάδες διαδηλωτές, μεταξύ αυτών πολλοί κληρικοί, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συντηρητικών και ακροδεξιών ομάδων, ακόμη και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κρατώντας εικόνες, θρησκευτικές σημαίες και σταυρούς, ορισμένοι προανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αν οι διοργανωτές του EuroPride υλοποιήσουν το σχέδιό τους για τη διεξαγωγή πορείας υπερηφάνειας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είχε ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η παρέλαση «θα αναβληθεί ή θα ματαιωθεί», δήλωσε το Σάββατο ότι η αστυνομία θα ανακοινώσει 96 ώρες πριν από την εκδήλωση (δηλαδή την Τρίτη) εάν μπορεί τελικά να διοργανωθεί ή όχι.

Ο πρόεδρος Βούτσιτς επικαλέστηκε λόγους «ασφαλείας», που συνδέονται με την κλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο — το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι δεν την αναγνωρίζει — και προβλήματα που σχετίζονται με την ενέργεια.

Οι διοργανωτές του EuroPride επέκριναν τις δηλώσεις Βούτσιτς, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την πορεία. Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια. Από το 2014 διοργανώνεται τακτικά, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, 03:44

Πηγή