Ειδήσεις

Τρεις νεκροί και 89 τραυματίες από πυρά αστυνομικών κατά διαδηλωτών


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022, 21:45

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 89 τραυματίστηκαν στη Σομαλιλάνδη, αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλίας, όταν αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο μαρτυρίες τοπικών αξιωματούχων.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των πόλεων Χαργκέισα, Μπούρο και Εριγκάβο — μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της Σομαλιλάνδης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης — κατηγορώντας τις αρχές ότι επιδιώκουν να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή εκλογών.

Πρώην βρετανική αποικία, η Σομαλιλάνδη κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991, μια πράξη που δεν αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα και άφησε αυτήν την περιοχή των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων φτωχή και απομονωμένη.

«Η ειρήνη μπορεί να επικρατήσει στη Σομαλιλάνδη μόνο με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Μακάρι να επικρατήσουν αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία», είπε στο πλήθος ο Αμπντιραχμάν Μοχάμεντ Αμπντουλάχι, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένας εκ των διοργανωτών των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Άχμεντ Ισμαήλ, δήλωσε στο AFP ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στη Χαργκέισα. Ένας άνθρωπος βρήκε τον θάνατο στο Εριγκάβο κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Τον περασμένο Ιούνιο, ηγέτες της αντιπολίτευσης είχαν κατηγορήσει την αστυνομία ότι άνοιξε πυρ κατά πολιτών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση στη Χαργκέισα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022, 21:48

Πηγή