Ειδήσεις

Τρία χρόνια μετά το Brexit στη Μ. Βρετανία


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023, 17:33

Η Μεγάλη Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου του 2020. Τρία χρόνια μετά η συντηρητική κυβέρνηση προσπαθεί μάταια να μετατρέψει το Brexit σε ιστορία επιτυχίας.

Ήταν το Brexit τελικά αυτογκόλ για τη Βρετανία; Τρία χρόνια μετά την αποχώρηση από την ΕΕ, στις 31 Ιανουαρίου του 2020, η πλειοψηφία των Βρετανών μιλά στις δημοσκοπήσεις για λάθος. Κατά συνέπεια για τους Συντηρητικούς στο τιμόνι της χώρας, οι οποίοι τάχθηκαν τότε υπέρ του Brexit η πίεση να μετατρέψουν το Brexit σε ιστορία επιτυχίας αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ αποδίδει την αδυναμία της βρετανικής οικονομίας να ορθοποδήσει στην πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, πολλοί οικονομολόγοι αναφέρονται στις επιπτώσεις του Brexit, το οποίο απέκοψε την Βρετανία από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

«Η αποχώρηση από την ΕΕ λειτούργησε σίγουρα ως τροχοπέδη στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε οδήγησε σε συρρίκνωση των επενδύσεων και τα νέα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο δυσκόλεψαν τις συναλλαγές βρετανικών επιχειρήσεων και ΕΕ», εκτιμά ο Τόμας Σάμπσον από το London School of Economics: «Συνολικά το Brexit ευθύνεται για τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας. Κατά συνέπεια το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σήμερα φτωχότερο λόγω του Brexit».

Μόλις το 33% των Βρετανών υπέρ του Brexit

Ουδέποτε οι υποστηρικτές του Brexit δεν ήταν τόσο λίγοι όσο σήμερα, δείχνει δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο. Λιγότερο από το ένα τρίτο των Βρετανών πιστεύει ότι η αποχώρηση ήταν σωστή απόφαση, ενώ την ίδια στιγμή ένας στους πέντε υποστηρικτές του Brexit έχει αλλάξει πια γνώμη.

Οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα συρρικνώσει μακροπρόθεσμα τη βρετανική οικονομία κατά 4%. Όμως ούτε η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ούτε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα σχεδιάζουν κάποια αλλαγή πορείας. Αντίθετα επιμένουν στην υπόσχεση ότι θα κάνουν το Brexit να αποδώσει.

Την ίδια στιγμή πάντως αρκετές βρετανικές επιχειρήσεις γυρνούν την πλάτη στην ευρωπαϊκή αγορά αναζητώντας νέες δυνατότητες εκτός ΕΕ, μιας και με αυτές οι εμπορικές σχέσεις είναι ευκολότερες και με λιγότερη γραφειοκρατία.

Η Νιμίσα Ράτζα ιδρυτής της εταιρίας Nim’s Fruit & Veg Crisps δηλώνει: «Τρία χρόνια μετά κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Δεν εστιάζουμε πλέον στις εξαγωγές στην ΕΕ, έχουμε μετατοπίσει το ενδιαφέρον μας σε αγορές εκτός ΕΕ λόγω των πολλών προβλημάτων. Στην απόφαση αυτή μας διευκολύνουν οι νέες εμπορικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Βρετανία. Μας είναι πιο εύκολο να ασχοληθούμε με τις δυσκολίες μιας νέας συμφωνίας, παρά να επιμένουμε στις εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ».

Πηγή: DW


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023, 17:34

Πηγή