Ειδήσεις

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ως ανεπαρκή τη νομοθεσία για την προστασία του κλίματος
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021, 11:47

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτηρίζει «ανεπαρκή» τη νομοθεσία της Γερμανίας για την προστασία του κλίματος, ενώ εκτιμά ότι η επιβάρυνση των επόμενων γενεών με τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων συνιστά παραβίαση θεμελιωδών ελευθεριών τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή ακτιβιστών για θέματα περιβάλλοντος, η νομοθεσία για την Κλιματική Αλλαγή δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες σχετικά με το πώς θα περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά το 2030, οπότε και ολοκληρώνονται οι ισχύοντες στόχοι της κυβέρνησης, η οποία καλείται τώρα να αναθεωρήσει τη νομοθεσία έως το τέλος του επόμενου έτους.

Η Γερμανία, αν και έχει αποφασίσει τη μείωση των καυσαερίων κατά 55% έως το 2030, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταθέτει το μεγαλύτερο βάρος της εφαρμογής της Συμφωνίας των Παρισίων για το Κλίμα μεταγενέστερα, παραβιάζοντας, όπως έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο, θεμελιώδεις ελευθερίες των νεότερων πολιτών.

«Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, η μείωση που απαιτείται να γίνει μετά το 2030 θα πρέπει να επιτευχθεί με επείγουσες διαδικασίες και πολύ σύντομα. Αν η Γερμανία έχει εξαντλήσει μέχρι τότε το επιτρεπόμενο όριό της, οι μελλοντικές γενιές θα έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρή απώλεια ελευθεριών» αναφέρει το Δικαστήριο στην απόφασή του, εξηγώντας ότι «σχεδόν όλες οι ελευθερίες μπορούν δυνητικά να επηρεαστούν από μια μελλοντική υποχρέωση μείωσης της εκπομπής καυσαερίων, καθώς σχεδόν όλες οι πλευρές της ζωής των ανθρώπων συνδέονται με την εκπομπή καυσαερίων».


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021, 11:51Source link