Ειδήσεις

Το Μινσκ απήγγειλε κατηγορίες στη Ρωσίδα φοιτήτρια και σύντροφο του επικριτή του Λουκασένκο, Ρομάν Προτασέβιτς


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 00:18

Η Λευκορωσία απήγγειλε επίσημα κατηγορίες για υποκίνηση κοινωνικού μίσους εναντίον της Ρωσίδας φοιτήτριας Σοφία Σαπέγκα, συντρόφου του αντιφρονούντα μπλόγκερ Ρομάν Ποτασέβιτς και σφοδρού επικριτή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, έξι και πλέον μήνες μετά τη σύλληψη του ζευγαριού, όταν οι αρχές της Λευκορωσίας ανάγκασαν το αεροσκάφος της Ryanair που πραγματοποιούσε την πτήση Αθήνα – Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει κυρώσεις στο Μινσκ για την εκτροπή του αεροσκάφους και τη σύλληψη του ζεύγους. Η Λευκορωσία είχε ανακοινώσει τότε ότι ενήργησε μετά από ανώνυμη πληροφορία ότι υπήρχε βόμβα στο αεροπλάνο και ζήτησε την άρση των κυρώσεων.

Η Ανακριτική Επιτροπή της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες κατά της Σαπέγκα για υποκίνηση κοινωνικού μίσους, απειλή κατά αστυνομικών και παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου δεδομένων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας Belta, επικαλούμενο τον επικεφαλής της επιτροπής.

Η Σαπέγκα δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για να σχολιάσει τις κατηγορίες.

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia έγραψε ότι η Σαπέγκα συμφώνησε να συνεργαστεί με την ανάκριση και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο έξι χρόνια φυλάκισης αντί για 12 χρόνια που είναι η μέγιστη ποινή.

Τόσο η Σαπέγκα όσο και ο Προτασέβιτς, ο οποίος κατηγορείται για εξτρεμισμό, βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Και οι δύο κρατούνταν σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα, αλλά η Σαπέγκα έχει μετακομίσει έκτοτε και δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται τώρα.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, 00:20

Πηγή