Ειδήσεις

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Ρωσία για αθέτηση των δεσμεύσεών της


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023, 05:22

Το Μπακού κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που υπεγράφη το 2020 προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Η ρωσική πλευρά δεν έχει εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα «δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει» την Αρμενία να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στις αυτονομιστικές δυνάμεις του θύλακα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, η Ρωσία ανέπτυξε στρατιωτική δύναμη στον θύλακα για να εγγυηθεί την απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών μέσω του διαδρόμου Λατσίν, της μόνης οδικής αρτηρίας που συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Την Τρίτη, το Αζερμπαϊτζάν έκλεισε τον διάδρομο Λατσίν, υποστηρίζοντας ότι οδηγοί που εργάζονταν για την αρμενική πτέρυγα του Ερυθρού Σταυρού έκαναν λαθρεμπόριο σε αυτόν τον οδικό άξονα, κάτι που απορρίπτει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Χθες Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει εκ νέου τον διάδρομο. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον κυρίαρχο ρόλο της σε αυτήν την περιοχή του Καυκάσου, η Μόσχα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, με απώτερο σκοπό την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε χθες Σάββατο Μπακού και Γερεβάν να αποφεύγουν «τη βία και τη σκληρή ρητορική», στο νέο γύρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που οργανώθηκε στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποδέχτηκε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν για συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί μια αντιπαλότητα που κρατάει εδώ και τρεις δεκαετίες.

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δυο πολέμους για τον έλεγχο του διαφιλονικούμενου θύλακα, ο δεύτερος εκ των οποίων, το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των αρμενικών δυνάμεων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023, 05:22

Πηγή