Ειδήσεις

Τουλάχιστον έξι νεκροί από επίθεση τζιχαντιστών


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2021, 06:37

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη κατά τη διάρκεια διπλής επίθεσης αγνώστων, που πιστεύεται πως είναι τζιχαντιστές, στα σύνορα του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή οι Αρχές στη Νιαμέ.

Ο ακόμη «προσωρινός απολογισμός» κάνει λόγο για «έξι νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων ενός χωροφύλακα, δύο τελωνειακών και τριών πολιτών» και για «δέκα τραυματίες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ανδρών της χωροφυλακής, τριών αστυνομικών, δύο τελωνειακών και ενός πολίτη», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων της δημόσιας ραδιοφωνίας.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν την Πέμπτη «περί τις 02:00» (σ.σ. τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), από «άγνωστα πρόσωπα, βαριά οπλισμένα», που έβαλαν στο στόχαστρο, «ταυτόχρονα», δύο εγκαταστάσεις: αστυνομικό τμήμα στα σύνορα και γέφυρα κοντά στη Μακαλοντί, την τελευταία μεγάλη κοινότητα του Νίγηρα πριν από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, διευκρίνισε το υπουργείο.

Πηγές στην περιοχή ανέφεραν προχθές Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της διπλής επίθεσης.

Το τμήμα της αστυνομίας «πυρπολήθηκε», ανέφερε χθες το υπουργείο. Οκτώ οχήματα, ένα της αστυνομίας και επτά που ανήκαν σε ιδιώτες, «απανθρακώθηκαν», ενώ δύο οχήματα, ανάμεσά τους ένα της αστυνομίας, «εκλάπησαν» από τους δράστες της επίθεσης, απαρίθμησε.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «εκκαθαριστική επιχείρηση» στην περιοχή, που είναι δασική και δυσπρόσιτη.

Η Μακαλοντί βρίσκεται στην περιοχή Τοροντί, στην περιφέρεια Τιλαμπέρι, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων», με την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι. Εκεί δρουν τζιχαντιστές της περιοχής του Σαχέλ, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα (ΙΚΧ).

Εδώ και χρόνια το δυτικό τμήμα του Νίγηρα υφίσταται συχνά επιθέσεις τζιχαντιστών, παρά τη μαζική ανάπτυξη δυνάμεων και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί.

Τον Νοέμβριο του 2018, δύο χωροφύλακες σκοτώθηκαν στη Μακαλοντί κατά τη διάρκεια επίθεσης ανδρών που κινούνταν με μοτοσικλέτες εναντίον της θέσης τους.

Την Τετάρτη, οι Αρχές της Τιλαμπέρι ανακοίνωσαν πως κλείνουν πολλά πρατήρια καυσίμων, προκειμένου να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός των μελών τζιχαντιστικών οργανώσεων, που συνήθως κινούνται με μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα με τετρακίνηση.

Για να εμποδίζονται οι μετακινήσεις και ο ανεφοδιασμός των τζιχαντιστών, οι Αρχές έχουν επίσης κλείσει αγορές και καταυλισμούς προσφύγων και έχουν απαγορεύσει να κυκλοφορούν μοτοσικλέτες.

Πηγή