Διάφορα

Τι ψήφισαν τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία;


…και ο πιο ισχυρός από ποτέ Μακρόν

Γράφει η Μαρία Δεναξά στο Facebook

Επειδή με ρωτάτε: “Πες μας για τις εκλογές στη Γαλλία σε σχέση με τη Λεπέν και τα κίτρινα γιλέκα; Ακούγεται εδώ ότι στην πλειοψηφία τους ψήφισαν Λεπέν! Ισχύει;”

Στη Γαλλία ένας στους δυο ψηφοφόρους (48,7%) δεν πήγε να ψηφίσει. Πολλoί απ αυτούς συμμετείχαν στις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.
Όμως δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία, ανέφεραν πως τα Κ.Γ. ψήφισαν μαζικά Μαρίν Λεπέν!
Σίγουρα κάποιοι από τα Κ.Γ. έμειναν στα σπίτια τους, πολλοί πήγαν να ψηφίσουν Μελανσόν, Λεπέν, Πράσινους ακόμα και Μακρόν… κανείς δεν μπορεί να πεί με βεβαιότητα τι ψήφισαν και μάλιστα μαζικά, ούτε κάν οι δημοσκόποι, καθώς πρόκειται για απογοητευμένους απ όλους τους πολιτικούς ορίζοντες, που δύσκολα εμπιστεύονται κι ανοίγουν τα χαρτιά τους. Το μόνο σίγουρο που μπορεί να ειπωθεί, είναι ότι δεν προτίμησαν τις δικές τους λίστες.
Ωστόσο, το να γραφτεί ότι ψήφισαν μαζικά ακροδεξιά, όταν μάλιστα τα ποσοστά της Λεπέν δεν χτύπησαν «ταβάνι» (23,31%), ούτε καν το ποσοστό του 2014 που ήταν 24,18%, είναι fake news!
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι κανένα μέσο ενημέρωσης και κανένα πρακτορείο ειδήσεων, δεν ασχολήθηκε για το ποιους ψήφισαν οι ψηφοφόροι των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων, όπως είναι οι Ρεπουπλικάνοι από τα δεξιά και οι σοσιαλιστές από τα αριστερά, που για πρώτη φορά στην ιστορία τους, πήραν μονοψήφιο ποσοστό όπως και το κόμμα του Ζαν Λικ Μελανσόν.
Η αλήθεια είναι πως το Κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στο πέρασμα των εβδομάδων αποδομήθηκε, αποδυναμώθηκε και παρόλο που αργοσβήνει, μια σπίθα θα ήταν αρκετή για να κάνει ξανά αισθητή διεθνώς, την κοινωνική δυσαρέσκεια που υποβόσκει στη Γαλλία.
Οσο για τον Μακρόν, παρόλο που η λίστα του κόμματος του στις ευρωεκλογές ήρθε δεύτερη, νιώθει πιο ισχυρός από ποτέ.
Η διαφορά από τη λίστα της ακροδεξιάς που νίκησε στις ευρωκλογές, είναι μικρότερη από μια μονάδα, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του να υποστηρίζουν πως το εκλογικό αποτέλεσμα του επέτρεψε να ξαναβρεί τη
νομιμοποίηση, που τα Κίτρινα Γιλέκα αμφισβητούσαν εδώ κι έξι μήνες.
Υπ αυτές τις συνθήκες, ο Μακρόν τα τελευταία 24ωρα ετοιμάζει την επανεκκίνηση επώδυνων μεταρρυθμίσεων που είχαν ανασταλεί κατά τη διάρκεια της κρίσης των Κίτρινων Γιλέκων και αφορούν τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και το ασφαλιστικό των ανέργων.

The post Τι ψήφισαν τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία; appeared first on Enimerosi24.



Source link