Ειδήσεις

Σφοδρές μάχες μαίνονται στην Ουκρανία στο πλαίσιο της αντεπίθεσης μετά την ανακατάληψη εδαφών

Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της εμπλέκονται σε σφοδρές μάχες σε θερμά σημεία στην γραμμή του μετώπου, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Κιέβου ότι έχει σημειώσει τα πρώτα κέρδη του στην ανακατάληψη εδαφών από τη Ρωσία στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του.

Περίπου 25 μάχες έγιναν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κοντά στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ και νοτιότερα κοντά στην Αβντιίβκα και την Μαριίνκα, όλες στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, αλλά και κοντά στην Μπιλοχορίβκα στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ ανήρτησε σήμερα φωτογραφία στην οποία φαίνονται στρατιώτες να υψώνουν την ουκρανική σημαία στο, όπως δήλωσε, χωριό Στοροζέβε στο Ντονέτσκ, και ευχαρίστησε ταξιαρχία πεζοναυτών για την απελευθέρωσή του.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την πληροφορία αυτή και προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε ανακαταλήφθηκε το χωριό.

Το Κίεβο ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ότι οι δυνάμεις του σημείωσαν προόδους σε τρία χωριά στο Ντονέτσκ, τα Μπαχοντάτνε, Νεσκούσνε και Μακαρίβκα. Το Στοροζέβε βρίσκεται ανάμεσα στο Μπλαχοντάτνε και το Νεσκούσνε.

Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν ως τώρα σχολιάσει σχετικά.

Κάποιοι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ σημείωσαν ότι ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τα Μπλαχοντάτνε και Νεσκούσνε, οι μάχες για την Μακαρίβκα συνεχίζονται.

Και οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις τους προκάλεσαν βαρειές απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμό στον αντίπαλό τους την περασμένη εβδομάδα όταν άρχισε να διαμορφώνεται η αντεπίθεση της Ουκρανίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία απέτυχε να σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε αρκετά κύρια άρματα μάχης Leopard και λοιπό εξοπλισμό που έλαβε η Ουκρανία από τη Δύση.

Ο ουκρανικός στρατός από την άλλη, ενώ τήρησε ως επί το πλείστον σιγή την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά την αντεπίθεσή του, ανέφερε επιτυχίες στο πεδίο των μαχών.

«Την περασμένη εβδομάδα στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ, οι Ρώσοι εισβολείς υπέστησαν σημαντικές απώλειες», αναφέρει επίσης σήμερα το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε ανακοίνωσή του.

Ο περιφερειάρχης της Ντονέτσκ στην Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα ότι ένας άμαχος έχασε τη ζωή του και δύο τραυματίστηκαν από ρωσικά πυρά στην περιοχή της Αβντιίβκα την Κυριακή.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι το Κίεβο θέλει να συζητήσει λεπτομέρεις του «συνασπισμού αεροσκαφών» με τους συμμάχους του κατά τη διάρκεια της επόμενης συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανική Άμυνα στις 15 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει έκκληση εδώ και καιρό για αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16, λέγοντας ότι η απόκτήση τους με Ουκρανούς πιλότους θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα από τον κόσμο ότι η εισβολή της Ρωσίας θα καταλήξει σε ήττα.

«Σε αυτό το στάδιο μιλάμε για την εκπαίδευση πιλότων (…) και τεχνικών και μηχανικών μας», ανακοίνωσε το Κέντρο Μέσων Ενημέρωσης Στρατού της Ουκρανίας, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Ρεζνίκοφ.

Πηγή