Ειδήσεις

Σε εξέλιξη επιχείρηση για να βρεθούν 16 διοικητικοί υπάλληλοι της αστυνομίας που απήγαγαν ένοπλοι

Περίπου 1.000 μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης έψαχναν χθες Τετάρτη 16 διοικητικούς υπαλλήλους της αστυνομίας τους οποίους απήγαγε μια ημέρα νωρίτερα ομάδα ενόπλων, ανακοίνωσαν οι μεξικανικές αρχές.

Το υπουργείο Ασφάλειας στην πολιτεία Τσιάπας (νότια) αναθεώρησε χθες Τετάρτη προς τα πάνω, στους 16, τον αριθμό των ομήρων και πρόσθεσε πως «πάνω από χίλια στοιχεία» των πολιτειακών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών επιβολής του νόμου συμμετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισμό τους.

 

14 police staff abducted by Armed Group in Mexico#Mexico #Chiapas #kidnapping #police #violence #crime #gunmen #abduction pic.twitter.com/xYfflzaRJr


— Nitish Verma (@nitsonnet) June 28, 2023

Βίντεο στα οποία εικονίζονται όμηροι μεταδόθηκαν από μεξικανικά ΜΜΕ. Σε ένα, όμηρος λέει πως είναι όλοι «πολύ καλά» στην υγεία τους και ότι οι απαγωγείς απαιτούν ως λύτρα την παραίτηση τριών αξιωματούχων των σωμάτων ασφαλείας.

Άλλος όμηρος μεταφέρει –μυστηριώδες– μήνυμα των απαγωγέων προς τους τρεις αξιωματούχους: «Πείτε στους αρχηγούς σας να απελευθερώσουν το πρόσωπο που κρατούν φυλακισμένο. Δεν έχει καμιά σχέση, όπως κι εμείς». Άλλοι τρεις όμηροι εκλιπαρούν «σας παρακαλούμε, μην πληρώσουμε εμείς για τους αμαρτωλούς».

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε από την πλευρά του πως δόθηκαν «οδηγίες να ανακτηθούν (…) σώοι και ασφαλείς οι υπάλληλοι που απήχθησαν στην κοινότητα Οκοσοκοάουτλα ενώ πήγαιναν με λεωφορείο στη δουλειά τους».

«Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους, που διευκρίνισε ότι οι όμηροι είναι εργαζόμενοι σε κέντρο κράτησης στην Οκοσοκοάουτλα και ότι το κίνητρο «μοιάζει» να ήταν «διένεξη μεταξύ συμμοριών» κακοποιών.

Δύο ύποπτοι συνελήφθησαν κοντά στην τοποθεσία της απαγωγής, σύμφωνα με τις αρχές στην Τσιάπας.

Δημοτικές και πολιτειακές αστυνομίες στο Μεξικό έχουν κατηγορηθεί από μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πως συχνά αφήνουν να δρουν ανενόχλητα μέλη συμμοριών που παρεισφρέουν στις τάξεις τους.

Ομάδα βαριά οπλισμένων ανδρών έκλεισε τον δρόμο και σταμάτησε λεωφορείο που μετέφερε τους υπαλλήλους. Άφησε πίσω ομάδα γυναικών –ο αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε– που επίσης ήταν διοικητικές υπάλληλοι της αστυνομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Reforma.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και οπλισμένους κακοποιούς έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία στην Οκοσοκοάουτλα, μέρος των οδών διακίνησης ναρκωτικών και διέλευσης μεταναστών.Πηγή