Διάφορα

Πώς να προστατέψετε και να φροντίσετε τα κοσμήματά σας

Τα κοσμήματα και τα χειροποίητα κοσμήματα αποτελούν μια όμορφη συλλογή και ένα πολύτιμο αξεσουάρ για κάθε άνδρα και γυναίκα. Σίγουρα και εσείς θα έχετε κάποια κομμάτια που είναι πολύ σημαντικά για εσάς. Είτε σας τα έχουν προσφέρει ως δώρο, είτε αποτελούν ενθύμιο για κάποιο κοντινό σας πρόσωπο κλπ. Τέτοιου είδους κοσμήματα, όποια και αν είναι η αξία τους θέλετε να τα έχετε για πάντα στη συλλογή σας και να τα φοράτε σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Σήμερα λοιπόν ετοιμάσαμε ένα άρθρο για να σας δώσουμε μερικές συμβουλές στο πώς να φροντίσετε τα κοσμήματά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να τα διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αρκετός είναι ο κόσμος που δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την φροντίδα ενός κοσμήματος, τις περισσότερες φορές γιατί θεωρεί ότι τα κοσμήματα που κατέχει είναι χαμηλής αξίας και είναι λογικό κάποια στιγμή να υποστούν φθορά. Ωστόσο είτε πρόκειται για ένα χρυσό μονόπετρο είτε ακόμη και για ένα χειροποίητο κόσμημα από μη πολύτιμα υλικά, υπάρχει τρόπος να του δώσετε την φροντίδα που του αξίζει και να το διατηρήσετε όμορφο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κρατήστε τα κοσμήματα σας μακριά από χημικά

Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψει ή να αποχρωματίσει ακόμα και τα πιο πολύτιμα μέταλλα όπως τον χρυσό το ασήμι, την πλατίνα ακόμη και να βλάψει μερικά πετράδια. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορούν να κάνουν στα απλά μπιζού και τα χειροποίητα κοσμήματα σας. Ακόμα και προϊόντα που χρησιμοποιείτε καθημερινά, όπως η λακ για τα μαλλιά, τα αρώματα ή άλλα καλλυντικά, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που θα βλάψουν μόνιμα την επιφάνεια των κοσμημάτων σας. Δεν θα πρέπει λοιπόν ποτέ να φέρνουμε σε επαφή οποιουδήποτε είδους κόσμημα με κολόνια, καλλυντικά καθώς και άλλα καθαριστικά σπιτιού που περιέχουν χημικά.

Αφαιρέστε κάθε κόσμημα πριν το μπάνιο

Το χλώριο είναι ένας τεράστιος εχθρός των κοσμημάτων. Πάντοτε θα πρέπει να αφαιρείτε τα κοσμήματά σας πριν αποφασίσετε να βουτήξετε σε μια πισίνα. Αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει επίσης και το μπάνιο στο θαλασσινό νερό. Μια συμβουλή που θα σας δώσουμε είναι να αφαιρείτε τα κοσμήματά σας πριν από οποιαδήποτε επαφή με νερό. Ακόμη και όταν μπαίνετε στο ντουζ του σπιτιού σας, καλό θα ήταν να τα αφαιρείτε. Έτσι θα εξαλείψουμε κάθε πιθανότητα να επηρεαστούν από τα διάφορα άλατα του νερού κλπ.

Μην κοιμάστε φορώντας κοσμήματα

Πιθανό να είναι αρκετές οι φορές που πέσατε για ύπνο χωρίς να αφαιρέσετε τα κοσμήματα που φοράτε. Ο ύπνος με κοσμήματα είναι επίσης κάτι που θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε. Εκτός του ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέστε καμιά βλάβη σε ένα κόσμημα σας, όπως το σπάσιμο μιας αλυσίδας, ή το στράβωμα κάποιου στοιχείου, μπορεί επίσης να επηρεάσει και εσάς τους ίδιους. Δεν είναι λίγες οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτιά λόγω μεγάλων σκουλαρικιών που δεν αφαιρέθηκαν στον ύπνο. Οπότε πάντοτε βγάζετε τα κοσμήματα σας το βράδυ και τα ξανά φοράτε το πρωί.

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι συνήθως και ο πιο απλός

Αρκετός κόσμος αναρρωτιέται ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσουν ένα κόσμημα. Η σωστή απάντηση φυσικά είναι ότι εξαρτάται από το υλικό που είναι κατασκευασμένο το κόσμημα, από το πόσο καλά είναι δεμένα μεταξύ τους τα στοιχεία κλπ. Ωστόσο μια καλή μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα κοσμήματα ανεξαρτήτου υλικού είναι το χλιαρό νερό και η οδοντόβουρτσα. Μπορείτε μάλιστα να βάλετε και λίγο ήπιο απορρυπαντικό πιάτων για καλύτερα αποτελέσματα. Προσοχή όμως κατά την διαδικασία του τριψίματος. Εάν δείτε ότι το κόσμημα περιέχει ευαίσθητα υλικά που μπορεί να γρατσουνιστούν, να σπάσουν ή να διαχωριστούν από τον κορμό του κοσμήματος, προτιμήστε μια βούρτσα μακιγιάζ αντί της οδοντόβουρτσας.

Σωστή αποθήκευση

Η αποθήκευση των κοσμημάτων σας είναι επίσης σημαντική επειδή μπορεί είτε να βοηθήσει είτε να βλάψει τα κομμάτια σας, ανάλογα με τον τρόπο που θα γίνει. Πάντα να αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας σε μια θήκη κοσμημάτων ή μπιζουτιέρα και να κρατάτε κάθε κομμάτι χωρισμένο από τα υπόλοιπα. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα γρατσουνιστούν εάν έρθει το ένα σε επαφή με το άλλο.

Οι παραπάνω συμβουλές αποτελούν βασικές ενέργειες προκειμένου να διατηρήσετε τα κοσμήματα, τα χειροποίητα κοσμήματα και τα μπιζού σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς φθορές. Εάν ωστόσο έχετε κάποιο κομμάτι με έντονα σημάδια φθοράς μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία ο οποίος θα φροντίσει για την αποκατάστασή τους. Σε νεότερό μας άρθρο θα αναλύσουμε το πώς μπορείτε να επαναφέρετε εύκολα μπιζού και οικονομικά κοσμήματα που πιθανόν να έχουν μαυρίσει. Μείνετε συντονισμένοι.

Πηγή