Ειδήσεις

Πότε μπορείς να οδηγήσεις μοτοσικλέτα με δίπλωμα αυτοκινήτου;
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, 10:02

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Είναι πλέον γεγονός. Το σχετικό νομοσχέδιο για την οδήγηση μοτοσικλέτας με δίπλωμα αυτοκινήτου πέρασε από τη Βουλή και πλέον οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται και με δίκυκλο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αναλυτικά τι ισχύει από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μοτοσικλετών.

Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης Δ30/A3/113358 (ΦΕΚ 1845/Β), ολοκληρώθηκαν πλέον όλες οι σχετικές ρυθμίσεις για την ισοδυναμία της άδειας οδήγησης αυτοκινήτου (Β) με την άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου (ΑΜ, έως 50 κυβικά εκατοστά) και την άδεια οδήγησης ελαφρού δικύκλου (Α1, έως 125 κυβικά εκατοστά).

Όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μοτοσικλετών (ΣΕΜΕ), ως αποτέλεσμα του συνόλου των νομοθετικών ρυθμίσεων των τελευταίων 2 μηνών, επιτρέπεται:

•    Η οδήγηση μοτοποδηλάτων (κατηγορία ΑΜ) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από έξι έτη και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέου εντύπου άδειας οδήγησης.

 

•    Η οδήγηση ελαφρού δικύκλου (κατηγορία Α1) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από 4 έτη, κατέχουν άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου πάνω από 4 έτη και έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση νέου εντύπου άδειας οδήγησης.

•    Η οδήγηση ελαφρού δικύκλου (κατηγορία Α1) από οδηγούς που κατέχουν άδεια οδήγησης αυτοκινήτου (Β) πάνω από 6 έτη, έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 27 ετών και έχουν παρακολουθήσει 5 μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης. Σε αυτή την περίπτωση και με την προσκόμιση των σχετικών δικαιολογητικών θα χορηγείται νέο έντυπο άδειας οδήγησης με την προσθήκη του κωδικού «121» στην κατηγορία Β.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΜΕ, Σωτήρης Χατζίκος, πρόκειται για μια πολύ σωστή κίνηση που θα βελτιώσει την αστική κινητικότητα και την οδική ασφάλεια.

«Ολοκληρώθηκε πλέον όλο το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ισοδυναμία των αδειών οδήγησης στη χώρα μας. Όπως προκύπτει και από την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, διευκολύνοντας την πρόσβαση των πολίτων σε ένα προσιτό, αποτελεσματικό και ασφαλές μεταφορικό μέσο συμβάλλουμε αποφασιστικά στην βελτίωση της αστικής κινητικότητας και της οδικής ασφάλειας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζίκος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του νέου Συνδέσμου Εισαγωγέων Μοτοσυκλετών;

Τι τρέχει με την ισοδυναμία διπλώματος αυτοκινήτου/μοτοσικλέτας;

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, 10:02Source link