Πόσο αυξήθηκαν τα κέρδη της Volvo –Ηλεκτρικά Ι.Χ το 25% των πωλήσεων


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021, 15:30

Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι το καλύτερο από πλευράς πωλήσεων και εσόδων που παρουσίασε η Volvo στην 94χρονη ιστορία της.Οι πωλήσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 41% ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 13.238 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 141 δισεκατομμύρια κορόνες (SEK) (αύξηση κατά 26%).

Αυτό οφείλεται στις αυξημένες πωλήσεις που φθάνουν το  41% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η Volvo κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 12% και σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η  Volvo Cars για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο στόχος που είχαν θέσει πριν από μια δεκαετία, χωρίς να έχουν υπολογίσει τις δυσμενέστατες επιπτώσεις από το θανατηφόρο ιό, ήταν 800.000 αυτοκίνητα. Πέτυχαν πωλήσεις 775.000 αυτοκίνητων έχοντας και τη νεκρή περίοδο από τα lockdown στις αυτοκινητοβιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο.Σίγουρα στην Ευρώπη υπάρχει μια μεγάλη στροφή των νέων αγοραστών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μόνο η σειρά Recharge κατέχει το 25% των συνολικών πωλήσεων.

Ο Håkan Samuelsson (Χόκαν Σάμιουελσον), CEO της Volvo Cars  μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είπε σχετικά:

«Η εταιρεία συνέχισε να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη, παρά την έλλειψη ημιαγωγών που έπληξε όλη τη βιομηχανία. Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό είναι το ότι δείξαμε πως αποτελούμε ηγετική δύναμη στον εξελισσόμενο μετασχηματισμό της αυτοκινητοβιομηχανίας»,

Ο στόχος της Volvo Cars είναι έως το 2030 να εξελιχθεί σε μία εταιρεία αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Ο στόχος φαίνεται ότι θα επιτευχθεί αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 πήγαν πολύ καλά σε πωλήσεις τα μοντέλα της σειράς Volvo Recharge. Οι πωλήσεις τόσο των αμιγώς ηλεκτρικών όσο και των plug-in υβριδικών Volvo αυξήθηκαν σημαντικά. Όπως αναφέραμε παραπάνω και αντιπροσωπεύουν το 25% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας παγκοσμίως.

Στη Volvo υποστηρίζουν ότι ανάμεσα στους παραδοσιακούς κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν το υψηλότερο μερίδιο πωλήσεων ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Ήδη η εταιρία έχει λανσάρει το δεύτερο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της, το Volvo C40 Recharge. 

Υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό. Με τη στρατηγική των online πωλήσεων ανταποκρίνεται στη συμπεριφορά των καταναλωτών, η οποία επίσης μεταβάλλεται. Οι online πωλήσεις της εταιρείας λειτουργούν πλέον σε αρκετές αγορές με διαφανείς και ευέλικτες προσφορές για τους πελάτες. Περιλαμβάνουν ακόμη πακέτα service και επισκευών, καθώς και προτάσεις ολοκληρωμένης ασφάλισης.

Οι συνδρομές στο πρόγραμμα Care by Volvo πενταπλασιάστηκαν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και αντιπροσωπεύουν πλέον περισσότερα από 10.000 συμβόλαια.

Από εδώ και στο εξής, όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά Volvo θα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά μέσω του volvocars.com. Οι πελάτες μπορούν να δώσουν την παραγγελία τους στον τόπο που προτιμούν, είτε στο σπίτι τους είτε σε ένα Volvo Studio είτε με τη βοήθεια ενός Επίσημου Διανομέα. 

Βιώσιμες μπαταρίες

Κλειδί για τον μετασχηματισμό της Volvo Cars είναι η εξασφάλιση βιώσιμων μπαταριών.Η εταιρεία σχεδιάζει στρατηγική συνεργασία με τη Northvolt, για την από κοινού κατασκευή μπαταριών επόμενης γενιάς.

Πυρήνας των δραστηριοτήτων της είναι η ηλεκτροκίνηση.Ταυτόχρονα δημιουργεί για το τμήμα κινητήρων εσωτερικής καύσης μία νέα μονάδα, την Aurobay, στην οποία η μητρική της εταιρεία, Geely Holding, θα αποτελεί κύριο μέτοχο.

Μέσω της Aurobay, η Volvo Cars θα υλοποιεί συνεργασίες, διασφαλίζοντας συγχρόνως την προμήθεια κινητήρων εσωτερικής καύσης για τα υβριδικά της συστήματα κίνησης, έως ότου η εταιρεία ολοκληρώσει την πορεία της προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση.

Τον Μάιο, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι εξετάζει την εισαγωγή της εταιρείας στο Nasdaq της Στοκχόλμης. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Για το δεύτερο εξάμηνο φυσικά τα δεδομένα θα αλλάξουν και τα προγνωστικά δεν θα επαληθευθούν.Όχι στη Volvo αλλά σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες αφού εκατομμύρια αυτοκίνητα παραμένουν στις γραμμές παραγωγής λόγω της έλλειψης ημιαγωγών.

Κάποιοι ελπίζουν.Κάποιοι άλλοι σιωπούν.Οι παραγγελίες πέφτουν βροχή, το ίδιο και οι προκαταβολές. Όμως αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τους ημιαγωγούς τα αυτοκίνητα θα παραμένουν στις γραμμές παραγωγής.


 

Πηγή