Ειδήσεις

Πυραυλικά πλήγματα του Ισραήλ στη Δαμασκό


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022, 01:58

Οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν και αναχαίτισαν ισραηλινούς πυραύλους στην περιοχή της πρωτεύουσας Δαμασκού· πρόκειται για την πρώτη επιδρομή του είδους έπειτα από έναν μήνα και πλέον.

«Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα από τα βορειοανατολικά, στοχοποιώντας εγκαταστάσεις κοντά στη Δαμασκό», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Συρίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κατά την ίδια πηγή, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν.

Νωρίτερα, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε «πυραυλικά πλήγματα στον εναέριο χώρο της Δαμασκού και της νότιας περιφέρειάς της».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία, η επιδρομή είχε στόχο συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, νότια της πρωτεύουσας.

Ισραηλινή επιδρομή σκότωσε πέντε Σύρους στρατιωτικούς κοντά στη Δαμασκό τον Σεπτέμβριο.

Τον Ιούνιο, άλλη έθεσε εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας για δύο εβδομάδες.

Το αεροδρόμιο του Χαλεπιού επλήγη από το Ισραήλ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ιδίως της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τα πλήγματα αυτά, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή