Πρόστιμο «μαμούθ» στη Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση
21 Mar Πρόστιμο «μαμούθ» στη Google από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Posted at 10:46h
in BUSINESS
by Soustas

Το ποσό των 1,49 δισ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η Google ως πρόστιμο από τις αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μπλοκάρισμα των ανταγωνιστών της Google από την εμφάνισή τους στην online αναζήτηση διαφημίσεων.

Πρόκειται για το τρίτο πρόστιμο που επιβάλλεται στον «γίγαντα» του διαδικτύου την τελευταία διετία για αντίστοιχες αθέμιτες πρακτικές.

Την απόφαση ανακοίνωσε η επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα η Επιτροπή επέβαλε στην Google πρόστιμο ύψους 1.49 δισεκατομμυρίων ευρώ για παράνομη κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά μεσιτείας διαδικτυακών διαφημίσεων αναζήτησης. Η Google εδραίωσε τη δεσπόζουσα θέση της στις διαδικτυακές διαφημίσεις αναζήτησης και θωρακίστηκε έναντι της πίεσης των ανταγωνιστών, επιβάλλοντας αντιανταγωνιστικούς συμβατικούς περιορισμούς στους ιστοτόπους τρίτων μερών. Αυτό είναι παράνομο βάσει των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ. Το παράπτωμα διήρκεσε πάνω από 10 έτη και είχε ως αποτέλεσμα να μην δοθεί σε άλλες εταιρείες η δυνατότητα να φανούν ανταγωνιστικές σε αξιοκρατική βάση και να καινοτομήσουν – ενώ παράλληλα στέρησε από τους καταναλωτές τα οφέλη του ανταγωνισμού.»

Πηγή: news.gr

Like this:

Like Loading…Source link