Ειδήσεις

Πολιτοφύλακες σκότωσαν τουλάχιστον 264 άτομα που φέρονται να ανήκαν σε συμμορίες


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023, 02:59

Τουλάχιστον 264 άνθρωποι, που κατηγορήθηκαν πως ανήκαν σε συμμορίες, σκοτώθηκαν από πολιτοφυλακές που αυτοδικούν στην Αϊτή από τον Απρίλιο, δήλωσε χθες Πέμπτη η ειδική επιτετραμμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα της Καραϊβικής σε κρίση, εκφράζοντας ανησυχία για αυτή τη νέα τάση.

«Η εμφάνιση ομάδων που διατείνονται πως αποδίδουν δικαιοσύνη οι ίδιες προσθέτει νέα περιπλοκότητα» στην κρίση, καθώς από τον Απρίλιο η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα (Bureau intégré des Nations unies en Haïti, BINUH) «καταμέτρησε τουλάχιστον 264 υποτιθέμενα μέλη συμμοριών τα οποία σκοτώθηκαν» από πολιτοφυλακές, τόνισε η Μαρία Ισαβέλ Σαλβαδόρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Καθώς η αστυνομία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου βία των συμμοριών, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ομάδες κατοίκων αποφάσισαν να αποδώσουν δικαιοσύνη μόνες τους, την ώρα που η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συναίνεση για το ποια χώρα θα αναλάβει να ηγηθεί της διεθνούς οπλισμένης δύναμης επέμβασης που ζητούν από πέρυσι να αναπτυχθεί η αϊτινή κυβέρνηση και ο ΟΗΕ.

«Ο αϊτινός λαός είναι παγιδευμένος σ’ έναν εφιάλτη που ζει ξύπνιος», σχολίασε νωρίτερα χθες ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε το Πορτ-ο-Πρενς το Σάββατο.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από φρικιαστική. Απάνθρωπες συμμορίες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τον πληθυσμό της Αϊτής», πρόσθεσε.

Και «δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς δίχως δραστική βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την έκκλησή του να σταλεί διεθνής οπλισμένη δύναμη για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να «εξαρθρώσει» τις συμμορίες.

Το αίτημα αυτό, το οποίο ο κ. Γκουτέρες είχε απευθύνει στα κράτη μέλη του ΣΑ για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, παραμένει νεκρό γράμμα. Αν και ορισμένες χώρες έχουν διαβεβαιώσει πως έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν, καμιά δεν έχει εκφράσει τη βούληση να αναλάβει την ηγεσία τέτοιας επιχείρησης, σε μια χώρα που έχει καεί από τις διεθνείς επεμβάσεις στο παρελθόν.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2023, 02:59

Πηγή