Ειδήσεις

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται ποιος θα εξαγγείλει περισσότερους φόρους


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023, 04:15

«Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό, δύο κόμματα αντιπολίτευσης που κάνουν ανταγωνισμό μεταξύ τους στο ποιος θα εξαγγείλει περισσότερους φόρους» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή “Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο” με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και τη Μαρία Γεωργίου, ο Νίκος Ρωμανός, διευθυντής γραφείου Τύπου της ΝΔ σχετικά με την προεκλογική αντιπαράθεση για τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι από την αντιπαράθεση των αντιπολιτευτικών κομμάτων, προκύπτει μια κοινή συνισταμένη, που λέει ότι η ΝΔ χαϊδεύει τις μεγάλες επιχειρήσεις, μη φορολογώντας τα υπερβολικά κέρδη, ο κ. Ρωμανός απάντησε «φαντάζομαι ότι αυτή η άποψη είναι μία από αυτές που κρίθηκαν και πριν από δέκα μέρες και νομίζω ότι η απάντηση των πολιτών είναι η καλύτερη απάντηση και σε αυτή την κριτική». «Η κοινή συνισταμένη είναι ότι διαγκωνίζονται στο ποιος θα υποσχεθεί περισσότερους φόρους» τόνισε ο κ. Ρωμανός, ενώ διατύπωσε και τη διαφωνία του ως προς το ποιες επιχειρήσεις εννοούν τα αντιπολιτευτικά κόμματα ως μεγάλες.

«Διαφωνώ ότι το να αυξάνεις τον φόρο στα μερίσματα για πάνω από τις 50.000 είναι φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους μεγάλους και στα καρτέλ. Είναι φόρος στη μικρομεσαία επιχείρηση. Μία ΙΚΕ μικρομεσαία, η οποία έχει κέρδη πάνω από 50.000 και κάνει διανομή μερίσματος πάνω σε αυτά τα κέρδη θα πληρώσει αυξημένο φόρο βάσει αυτών που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν είναι φόρος στους μεγάλους, είναι φόρος στους μικρομεσαίους. Και αν υπάρχει μια ιδεοληψία από την άλλη πλευρά, η οποία δεν κατανοεί ότι με την αύξηση των φόρων η οποία δοκιμάστηκε στο παρελθόν, δεν πετυχαίνεις τίποτα άλλο από το να μην μπορείς να έχεις ούτε ισχυρό κοινωνικό κράτος, ούτε να βοηθάς τους αδύναμους, ούτε να αυξάνεις τους μισθούς, ούτε να μειώνεις την ανεργία, τότε φοβάμαι ότι προφανώς αυτές είναι οι κοινωνικές μας διαφορές και γι’ αυτές κρινόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανός. «Το τι είναι καλό και τι κακό θα το κρίνουν οι πολίτες» ανέφερε ο κ. Ρωμανός, σε σχέση με τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων.

«Εμείς, αυτό που κάνουμε από την πρώτη στιγμή και στην πρώτη εκλογική διαδικασία το κάναμε και ήμασταν οι μόνοι που το κάναμε τότε, όταν κάποιοι άλλοι συζητούσαν μόνο για το πώς θα γίνει η προοδευτική συγκυβέρνηση ή η κυβέρνηση ηττημένων ή ό,τι άλλο, εμείς αναδεικνύαμε το δικό μας πρόγραμμα και λέγαμε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια κινηθήκαμε σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και με συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα που είναι και ο καλύτερος δείκτης για την αξιοπιστία καθενός αλλά και για το πώς περιμένεις να συνεχίσει να κινείται κανείς. Και αυτό θέλουμε, να συνεχίσουμε σε μία συγκεκριμένη κατάσταση που επέφερε και πολύ θετικά, κατά τη γνώμη μας, αποτελέσματα κυρίως στην οικονομία, στην αύξηση της απασχόλησης, στην προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων που προκαλούν πολύ καλύτερες δουλειές και άρα, πιο καλοπληρωμένες. Μας βοήθησε αυτή η πολιτική να αυξήσουμε μισθούς, αυτή η ανάπτυξη που δημιουργείται ουσιαστικά έφερε και την αύξηση των συντάξεων. Άρα λοιπόν υπάρχουν και τα δείγματα του πού θέλουμε να κινηθούμε και παρουσιάζουμε το πώς θέλουμε να κινηθούμε από εδώ και πέρα. Από την άλλη, ακούμε απόψεις που αλλάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, μέτρα που αποσύρονται, μέτρα που προστίθενται, προγράμματα που εξαφανίζονται» .

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, φόρος για τον οποίο ακούστηκαν αντιφατικές δηλώσεις ως προς την αύξηση ή την μείωσή του, από στελέχη του κόμματος. «Για τον ΕΝΦΙΑ, που το πρωί ειπώθηκε ότι θα αυξηθεί και το απόγευμα ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι θα τον μειώσουν σε κάποιες κατηγορίες χωρίς προφανώς να πει και τίποτα συγκεκριμένο. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που δεν ξέρω αν ποτέ είχε μέσα μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά πάντως σίγουρα αντικαταστάθηκε ένα παλαιότερο πρόγραμμα που ήταν αναρτημένο μέχρι χθες το πρωί, με ένα νεότερο τετρασέλιδο. Το προηγούμενο ήταν εκατοντασέλιδο αν θυμάμαι καλά, το οποίο μπήκε χθες το βράδυ. Εν πάση περιπτώσει, σίγουρα δεν βοηθούν αυτές οι κινήσεις στο να έχουν οι πολίτες μια καθαρή εικόνα» επισήμανε ο κ. Ρωμανός.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία στη ΝΔ, για την πιθανότητα να εφησυχάσουν οι ψηφοφόροι, ο κ. Ρωμανός διαβεβαίωσε πως από την πλευρά του κόμματος, «όχι απλά δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, αλλά ο αγώνας και η καμπάνια και οι εκδηλώσεις και οι περιοδείες που γίνονται καθημερινά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και από όλα μας τα στελέχη είναι πρωτόγνωρης έντασης, ακριβώς γιατί πρέπει αυτή η εντολή που δόθηκε στην πρώτη κάλπη, η οποία όμως ουσιαστικά έχει ακυρωθεί με τη διάλυση της Βουλής, να επικυρωθεί εκ νέου στην επόμενη κάλπη».

Σε ό,τι αφορά στο αν θα υπάρξει νέο ντιμπέιτ, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, παρέπεμψε στις αποφάσεις που θα ληφθούν στην διακομματική επιτροπή «που προφανώς θα συνεκτιμήσει και τις συνθήκες τις παρούσες, γιατί υπό άλλες συνθήκες έγινε η προηγούμενη συνεδρίαση στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, εννοώ με βάση και τα διλήμματα των εκλογών και ούτω καθεξής και με άλλες συνθήκες γίνεται τώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή