Ειδήσεις

Πέντε νεκροί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε παράνομους χρυσωρύχους


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023, 04:20

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στο Γιοχάνεσμπουργκ, σε βίαια επεισόδια που εκτιμάται πως ξέσπασαν ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες χρυσωρύχων, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η αστυνομία.

Τα πτώματα ανθρώπων που επιδίδονταν σε παράνομη εξόρυξη χρυσού βρέθηκαν κοντά σε στοές εγκαταλελειμμένου ορυχείου σε παραγκούπολη δυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι δυο αντίπαλες ομάδες παράνομων μεταλλωρύχων αντάλλαξαν πυρά» στην περιοχή, ανέφερε ανακοίνωση της αστυνομίας, που διενεργεί έρευνα και ζήτησε από κατοίκους να την ενημερώσουν αν έχουν οποιαδήποτε πληροφορία.

Στη Νότια Αφρική, όπου η ανεργία είναι ενδημική –ξεπερνά το 32%–, δραστηριοποιούνται χιλιάδες παράνομοι μεταλλωρύχοι, οι λεγόμενοι «ζάμα ζάμα» (αυτοί που «προσπαθούν και προσπαθούν» κι άλλο, στη γλώσσα των ζουλού).

Η περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ είναι γεμάτη τεχνητούς λόφους, φρεάτια, βαθιές σήραγγες δημιουργημένες από γενιές μεταλλωρύχων, η άφιξη των οποίων σε αναζήτηση χρυσού τα χρόνια του 1880 οδήγησαν στη γέννηση της πόλης.

Η πρόσβαση στα εγκαταλελειμμένα ορυχεία ελέγχεται από συμμορίες «ζάμα ζάμα».

Τον Σεπτέμβριο του 2022, νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι επτά παράνομοι μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν από σφαίρες στην ίδια παραγκούπολη.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023, 04:20

Πηγή