Ειδήσεις

Πέντε νεκροί από το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

Πέντε νεαροί Μαροκινοί βρήκαν τον θάνατο σε νέο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Σαχάρας και ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει πιο βαρύς, ανέφερε χθες Τρίτη μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μαρόκο.

«Το ναυάγιο έγινε χθες [σ.σ. προχθές Δευτέρα] κοντά στη Ντάχιλα [στη Δυτική Σαχάρα], σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Ζαντούρ, μέλος της Μαροκινής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Association marocaine des droits humains, AMDH).

Το πλεούμενο, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί «σχεδόν εξήντα μετανάστες», κάτοικοι χωριού σε πάμφτωχη περιοχή του βασιλείου, «αναποδογύρισε όχι μακριά από την ακτή εξαιτίας των κυμάτων», εξήγησε ο Ζαντούρ.

«Ορισμένοι μπόρεσαν να κολυμπήσουν ως την ακτή, άλλοι έχασαν τη ζωή τους. Πέντε, εξ όσων γνωρίζουμε, όμως ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει βαρύτερος καθώς υπάρχουν άλλοι μετανάστες που παραμένουν αγνοούμενοι».

«Η ευθύνη για αυτή την τραγωδία ανήκει ακέραια στους αιρετούς και στις τοπικές αρχές και, μέσω αυτών, στο μαροκινό κράτος», έκρινε ο Ζαντούρ, επικεφαλής του παραρτήματος της AMDH στην πόλη Χανίφρα, αξιώνοντας να αρχίσουν έρευνες και να συλληφθούν διακινητές σε όλο το Μαρόκο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από τις Αρχές.

Από τις αρχές του Ιουνίου έχουν πολλαπλασιαστεί οι αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών από την ακτογραμμή της βορειοδυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων των ακτών του Μαρόκου και της Δυτικής Σαχάρας.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, έξι μετανάστες πνίγηκαν προσπαθώντας να φθάσουν στην Ισπανία όταν ναυάγησε το πλεούμενο με το οποίο αναχώρησαν από την επαρχία Ναντούρ, σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές. Περίπου πενήντα επιζήσαντες κολύμπησαν ως την ακτή.

Σύμφωνα με το παράρτημα της AMDH στη Ναντούρ, οι έξι νεκροί ήταν επίσης Μαροκινοί.

Το πολεμικό ναυτικό του Μαρόκου ανακοίνωσε πως διέσωσε σχεδόν 900 παράτυπους μετανάστες το διάστημα από τη 10η έως τη 17η Ιουλίου. Επρόκειτο κυρίως για υπηκόους κρατών της υποσαχάριας Αφρικής.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις ανακοινώνουν συχνά ναυάγια –οι ανεπίσημοι απολογισμοί των θυμάτων των οποίων είναι κατ’ αυτές δεκάδες, ως ακόμη και εκατοντάδες νεκροί– στα χωρικά ύδατα του Μαρόκου και της Ισπανίας, καθώς και στα διεθνή ύδατα.

Οι αρχές του βασιλείου λένε πως απέτρεψαν 26.000 προσπάθειες παράτυπης μετανάστευσης το πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Πηγή