Ο στρατός της Αιθιοπίας σκότωσε αμάχους στην ΤιγκράιΟμάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο στην επαρχία Τιγκράι, θέατρο ένοπλης σύρραξης, είδε Αιθίοπες στρατιώτες να εκτελούν αμάχους, να χτυπούν τον οδηγό της και να απειλούν να τον σκοτώσουν, έκανε γνωστό χθες Τετάρτη η ΜΚΟ.

Κατά την ανακοίνωση της οργάνωσης Médecins sans frontières (MSF), τρία μέλη της κυκλοφορούσαν την Τρίτη με όχημα που έφερε τα διακριτικά της σε δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα της Τιγκράι, τη Μεκέλε, με την Αντίγκρατ.

Στη διάρκεια της μετακίνησης, είδαν «αυτό που έμοιαζε με το αποτέλεσμα ενέδρας που είχε στήσει σε αιθιοπική στρατιωτική οχηματοπομπή ομάδα ενόπλων», με «στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες», εξήγησε η Καρλίνε Κλάιερ, επικεφαλής των επιχειρήσεων των MSF για την αντιμετώπιση κρίσεων.

Αιθίοπες στρατιώτες επιτόπου σταμάτησαν το αυτοκίνητο των MSF και δύο μικρά δημόσια λεωφορεία που το ακολουθούσαν, συνέχισε. «Οι στρατιώτες ανάγκασαν τους επιβάτες να κατέβουν από τα μικρά λεωφορεία. Οι άνδρες χωρίστηκαν από τις γυναίκες, στις οποίες επιτράπηκε να φύγουν. Λίγη ώρα αργότερα, οι άνδρες τουφεκίστηκαν».

Η ομάδα των MSF έλαβε άδεια να αποχωρήσει, όμως κατόπιν Αιθίοπες στρατιώτες σταμάτησαν ξανά το αυτοκίνητό της.

«Έβγαλαν διά της βίας τον οδηγό των MSF από το αυτοκίνητο, τον χτύπησαν με τα κοντάκια των τουφεκιών τους και απείλησαν να τον σκοτώσουν. Τελικά, του επέτρεψαν να επιβιβαστεί ξανά στο όχημα και η ομάδα μπόρεσε να επιστρέψει στη Μεκέλε», σύμφωνα με την κυρία Κλάιερ.

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ εξαπέλυσε την 4η Νοεμβρίου 2020 ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην Τιγκράι για να ανατρέψει το κόμμα που την κυβερνούσε, το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), διότι αψηφούσε την εξουσία του επί μήνες, ενώ το κατηγόρησε πως επιτέθηκε σε τοπικές βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.

Ο Άμπι – τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019 – ανακήρυξε το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την κατάληψη της Μεκέλε από τον ομοσπονδιακό στρατό, στα τέλη του Νοεμβρίου. Όμως ηγέτες του TPLF που διέφυγαν ορκίζονται να συνεχίσουν τον πόλεμο. Οι μάχες συνεχίζονται.

Ο Άμπι παραδέχθηκε χθες Τρίτη ότι διαπράχθηκαν φρικαλεότητες στο Τιγκράι. «Υπάρχουν πληροφορίες για βιασμούς και λεηλασίες», είπε.

Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για σεξουαλική βία και σφαγές αμάχων ευρείας κλίμακας από πλευράς των δυνάμεων που ενεπλάκησαν στον πόλεμο εναντίον του TPLF.

Ο Άμπι παραδέχθηκε επίσης εντέλει την παρουσία στην Τιγκράι στρατιωτικών της γειτονικής Ερυθραίας, έπειτα από μήνες διαψεύσεων, τόσο από την Ασμάρα όσο και από την Αντίς Αμπέμπα.

Η ανεξάρτητη Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC) ανέφερε νωρίτερα χθες Τετάρτη σε έκθεσή της με ανατριχιαστικό περιεχόμενο ότι πάνω από 100 άμαχοι σφαγιάστηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου στην πόλη Άξουμ, στην επαρχία Τιγκράι, από Ερυθραίους στρατιωτικούς.Source link