Ειδήσεις

«Ο Πατέρας» του Α. Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Μ. Μαγκανάρη στις «Παραβάσεις» του ΚΠΙΣΝ


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022, 14:47

Οι «Παραβάσεις», το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, επέστρεψαν τον Φεβρουάριο στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Με αφορμή την έκθεση του εμβληματικού έργου της Louise Bourgeois, Maman, το οποίο φέρνουν στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τρεις σκηνοθέτιδες της νέας γενιάς (Γεωργία Μαυραγάνη, Μαρία Μαγκανάρη, Έλενα Μαυρίδου) καταπιάνονται με τρία θεατρικά κείμενα-σταθμούς («Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγένιου Ο’ Νηλ, «Ο Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, «’Αλκηστις» του Ευριπίδη) που θέτουν στο επίκεντρο τη μητρότητα και τη συναισθηματική ανάπτυξη του ανθρώπου, όπως αυτή άρρηκτα συνδέεται με την πρωταρχική εμπειρία. Οι «Παραβάσεις» πραγματοποιούνται και φέτος χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 17.00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ η Μαρία Μαγκανάρη επιχειρεί μια σκηνική ανάγνωση του «Πατέρα» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ. Στον «Πατέρα», ο Σουηδός δραματουργός χτίζει ένα από τα αριστουργήματά του γύρω από τη «μάχη των φύλων». Η αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο ‘Αντολφ, στρατιωτικό και επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα σχετικά με την ανατροφή της κόρης τους Βέρθα, παίρνει εξοντωτική τροπή όταν η Λάουρα υπαινίσσεται στον άντρα της ότι ενδέχεται να μην είναι αυτός ο φυσικός πατέρας της.

Για το ενδιαφέρον της απεικόνισης της πάλης ανάμεσα στα δύο φύλα, που καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην δραματουργία του Στρίντμπεργκ συνολικά, ο ‘Αγγελος Τερζάκης σημειώνει: «Η γυναίκα θα ασκήσει πάνω στη ζωή του Στρίντμπεργκ μια αλλόκοτη και αντιφατική έλξη. Έβλεπε στην πάλη άντρα – γυναίκας μια στοιχειακή αναμέτρηση, η οποία παίρνει διαστάσεις φυσικού νόμου».

Η μετάφραση είναι του Νίκου Γκάτσου. Την μουσική υπογράφει ο Χαράλαμπος Γωγιός. Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Γιώργος Γάλλος, Βίκυ Κατσίκα, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Μαγκανάρη, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Δημήτρης Ντάσκας.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ΚΠΙΣΝ για την ενίσχυση της προσβασιμότητας, η παράσταση πραγματοποιείται με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Εισιτήρια: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 5 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της Ticket Services ή τηλεφωνικά στο 210 7234567. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα snfcc.org/AugustStrindberg και στις σελίδες στα social media @SNFCC.

 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022, 14:47

Πηγή