Ειδήσεις

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την πολύνεκρη επίθεση των Χούθι σε στρατιωτική βάση


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, 06:08

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Χανς Γκρούντμπεργκ, καταδίκασε χθες Τετάρτη την επίθεση σιιτών ανταρτών Χούθι εναντίον θέσεων του στρατού κοντά στην Τάιζ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα στρατιωτικοί τη Δευτέρα.

«Καταδικάζω την επίθεση (…) από ζώνη ελεγχόμενη από την Ανσάρ Αλλάχ (σ.σ.: το κίνημα των ανταρτών Χούθι), που απειλεί να επιδεινώσει σοβαρά την ανθρωπιστική κατάσταση για τους αμάχους», τόνισε ο Σουηδός διπλωμάτης στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Απρίλιο και ανανεώθηκε για δεύτερη φορά στις αρχές Αυγούστου, οι αντάρτες, οι οποίοι θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, εξαπέλυσαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα επίθεση κοντά στην Τάιζ, σκοτώνοντας δέκα στρατιωτικούς και τραυματίζοντας άλλους επτά.

Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει από το 2015 στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, κατήγγειλε αυτή την «επικίνδυνη κλιμάκωση», η οποία απειλεί τις προσπάθειες του ΟΗΕ με σκοπό να διευρυνθεί η ανακωχή που δίνει μια ανάσα στη χώρα έπειτα από οκτώ χρόνια καταστροφικού πολέμου.

Στην ανακοίνωσή του, ο Χανς Γκρούντμπεργκ κάλεσε για ακόμη μια φορά «τα μέρη να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η παράταση της εκεχειρίας για να επιδείξουν τη βούλησή τους να τερματίσουν τη σύρραξη (…) και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους κι έχει βυθίσει τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022, 06:08

Πηγή