Ειδήσεις

Ο ΟΗΕ «καλωσορίζει οποιαδήποτε εκεχειρία» στην Ουκρανία


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, 20:43

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων των Ορθοδόξων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», ανέφερε την Πέμπτη ένας εκπρόσωπός του.

Η Ουκρανία απέρριψε νωρίτερα την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για 36ωρη εκεχειρία την Παρασκευή και το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα κατεχόμενα εδάφη.

Ο Γκουτέρες στο μεταξύ διέλυσε την αποστολή εύρεσης αποδείξεων για την επίθεση στην ουκρανική πόλη Ολενίφκα, τον περασμένο Ιούλιο, όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί κρατούμενοι από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ήταν ότι η αποστολή δεν ήταν δυνατόν να αναπτυχθεί στην τοποθεσία αυτήν.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία ζητούσαν να διερευνηθεί η επίθεση αυτή. Ο Γκουτέρες είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση της αποστολής τον Αύγουστο.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, 20:43

Πηγή