Ειδήσεις

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, 02:07

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε χθες Παρασκευή το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο «AA–», επικαλούμενος κυρίως τις πρόσφατες κοινωνικές εντάσεις, που κατ’ αυτόν θα επιβαρύνουν τη δυνατότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

«Το πολιτικό αδιέξοδο και οι κοινωνικές κινητοποιήσεις (ενίοτε βίαιες) εγείρουν κίνδυνο για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιέσεις για πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ή αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο οίκος στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η γαλλική κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος των συντάξεων στη Γαλλία, ιδίως αυξάνοντας την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, κάτι που πυροδότησε κλιμάκωση των μαζικών κινητοποιήσεων και της αμφισβήτησής της.

Η μεταρρύθμιση πυροδότησε «διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα και πιθανόν θα ενισχύσει ριζοσπαστικές και αντισυστημικές δυνάμεις», έκρινε ο οίκος αξιολόγησης, που ως χθες τοποθετούσε τη Γαλλία στη βαθμίδα «AA» με αρνητική προοπτική.

Η νέα αξιολόγηση είναι «AA–» με πλέον σταθερή προοπτική.

Ο Fitch είναι ο πρώτος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας μετά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του χθες Παρασκευή για την «απαισιόδοξη εκτίμηση» του Fitch, κρίνοντας πως ο οίκος αξιολόγησης «υποτιμά τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων», ιδίως αυτής του συστήματος συντάξεων.

Αφού έφθασε το 4,7% του ΑΕΠ το 2022, το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 4,9%, προτού αρχίσει να μειώνεται από το 2024, κατά τις προβλέψεις της κυβέρνησης του κ. Μακρόν στο πρόγραμμα σταθερότητας που δημοσιοποίησε τις τελευταίες ημέρες, κατά το οποίο η Γαλλία θα επιστρέψει εντός των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών ορίων το 2027.

Ο Fitch προβλέπει πως το έλλειμμα της Γαλλίας θα φθάσει το 5% του ΑΕΠ φέτος.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 29 Απριλίου 2023, 02:08

Πηγή