Ειδήσεις

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας διόρισε το υπουργικό συμβούλιό του


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022, 13:29

Ο νέος δεξιός πρωθυπουργός της Σουηδίας, ηγέτης των Μετριοπαθών Ουλφ Κρίστερσον, διόρισε την Τρίτη υπουργό Οικονομικών την Ελίζαμπεθ Σβάντεσον και υπουργό Εξωτερικών τον Τομπάιας Μπίλστρομ, αμφότερους στελέχη του κόμματός του, στην κυβέρνηση μειοψηφίας που έχει σχηματίσει.

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε τη Δευτέρα, ψήφο εμπιστοσύνης στον Κρίστερσον έπειτα από πάνω από ένα μήνα συνομιλιών για να εκπονηθεί μια συμφωνία συνασπισμού και να συμφωνηθεί μια πολιτική πλατφόρμα με το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που θα υποστηρίξει την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση αντιμετωπίζει μείζονες προκλήσεις. Η οικονομία οδεύει προς ύφεση και ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό σχεδόν 10%.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια της Βαλτικής και η κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τα κεφάλαια για να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, καθώς και να περιορίσει την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού και να μειώσει τους φόρους. Στο μεταξύ, η Τουρκία θα μπορούσε ακόμη να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να γίνει σημαντικά χειρότερη» δήλωσε ο Κρίστερσον στο κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματός του. Ο Πολ Τζόνσον, επίσης μέλος των Μετριοπαθών του Κρίστερσον, θα είναι υπουργός Άμυνας.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022, 13:29

Πηγή