Ειδήσεις

Ο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να επισκεφθεί το Ισραήλ


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, 05:35

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να επισκεφθεί το Ισραήλ μέσα στη χρονιά, τόνισε χθες Κυριακή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στην οποία «επαναβεβαιώθηκε η θερμή και ιστορική εταιρική σχέση» των δύο κρατών, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί το Ισραήλ και δήλωσε ότι ανυπομονεί να πάει κατά τη διάρκεια του έτους», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την «αταλάντευτη υποστήριξή του» στην ασφάλεια του Ισραήλ και την «απόλυτη υποστήριξή του» στον ανεφοδιασμό με πυρομαχικά του ισραηλινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης σχετικά με τις ανησυχίες περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αναφέρθηκαν ακόμη στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, ειδικά «την απειλή» που εγείρουν «το Ιράν και οι σύμμαχοί του».

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε τη δέσμευσή του στη σταθερότητα στην περιοχή, με τους «Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να απολαμβάνουν εξίσου ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία».

Την περασμένη χρονιά, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον Μπένετ στον Λευκό Οίκο, όπου οι δύο ηγέτες φάνηκαν να παραμερίζουν τις διαφορές τους και να σχηματίζουν ενιαίο μέτωπο.

Το Ισραήλ εναντιώνεται σθεναρά στην προσπάθεια του Μπάιντεν να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν του 2015, από την οποία απέσυρε τη χώρα ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Η συμφωνία προβλέπει άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πρόγραμμά της.

Ο Μπένετ εξάλλου έχει διαμηνύσει πως εννοεί να συνεχίσει να εγκρίνει την ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ότι απορρίπτει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022, 05:35

Πηγή