Ειδήσεις

Ο καπνός της φωτιάς σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων κάλυψε το Βελιγράδι


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021, 05:39

Καπνός και θολούρα κάλυψαν τον ουρανό της σερβικής πρωτεύουσας την Κυριακή μετά το ξέσπασμα πυρκαγιάς στις κυριότερες εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής απορριμμάτων της πόλης.

Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους καθώς οι πυροσβέστες αγωνίζονταν να σβήσουν τις φλόγες στον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Vinca, περίπου 17 χλμ. από το κέντρο του Βελιγραδίου κοντά στον ποταμό Δούναβη.

Μεγάλο μέρος της φωτιάς είχε κατασβεστεί μέχρι το βράδυ αλλά οι Αρχές είπαν πως οι εγκαταστάσεις θα εξακολουθήσουν να σιγοκαίνε τις επόμενες ημέρες.

Ο δήμαρχος του Βελιγραδίου, Ζόραν Ραντόιτσιτς, συνέστησε στους πολίτες να κλείσουν τα παράθυρα και να παραμείνουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους αν αισθάνονται τον καπνό.

“Αν και θα δούμε καπνό τις επόμενες λίγες ημέρες, δεν υπάρχει λόγος για φόβο ή πανικό”, ανέφερε σε μια δήλωση.

Ο σαραντάχρονος Vinca είναι οι μεγαλύτερος ανοικτός ΧΥΤΑ που παραμένει στην Ευρώπη. Απορροφά περισσότερους από 1.500 τόνους οικιακών απορριμμάτων και περίπου 3.000 τόνους απορριμμάτων οικοδομών κάθε μέρα.

Λόγω της αποσύνθεσης και της κακής διαχείρισης απορριμμάτων, πυρκαγιές που αναδίδουν πυκνό καπνό είναι συχνές στις εγκαταστάσεις του.

Οι Αρχές του Βελιγραδίου και η γαλλοϊαπωνική κοινοπραξία Suez-Itochu ξεκίνησαν το 2019 την κατασκευή ενός νέου χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων, μονάδας αποτέφρωσης, και μιας μονάδας χρήσης αποβλήτων ως ενεργειακής πηγής.

Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά προτού γίνει μέλος, πρέπει να επενδύσει περισσότερα από 15 δισεκ. ευρώ προκειμένου να συμμορφωθεί με τα περιβαλλοντικά πρότυπα της Ε.Ε., περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την επεξεργασία στερεών και υγρών αποβλήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Αυγούστου 2021, 05:39

Πηγή