Ειδήσεις

Ο εμβολιασμός θα χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία το καλοκαίρι
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 03:32

Αποκλιμάκωση της επιδημίας, παρατηρείται στη χώρα μας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση και βρίσκεται στο 4,5%, ωστόσο σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%, και ο δείκτης θετικότητας έπεσε κάτω από δύο στο 1,75%, δήλωσε η καθηγήτρια και τόνισε ότι η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές. «Οι αποσωληνώσεις πλέον είναι περισσότερες από τις διασωληνώσεις» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως «αν ξεχάσουμε το επιδημιολογικό φορτίο αυτό θα αυξηθεί ιδίως τώρα που μαθαίνουμε όλο και για νεότερες μεταλλάξεις».

«Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι» υπογράμμισε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα. «Ο εμβολιασμός θα χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία το καλοκαίρι, εντός και εκτός Ελλάδος σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν. Είναι λάθος να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες είναι νωρίς για τη χώρα μας για να χαλαρώσουν τα μέτρα όσοι εμβολιάζονται», εξήγησε.

Ανέφερε ωστόσο το παράδειγμα δύο εμβολιασμένων που μπορούν να συναντιούνται χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο εάν δεν έχουν επαφές τις τελευταίες ημέρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικά κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Πάντως επέμεινε στο να διατηρήσουμε την κοινωνική φούσκα μας την περίοδο του Πάσχα αλλά και μετά από αυτήν.

Για την ενδοικογενειακή διασπορά είπε ότι παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος και τις ημέρες του Πάσχα και συνέστησε πριν βρεθούμε την Κυριακή, να κάνουμε όσοι μπορούμε κάποιο ατομικό τεστ.

Η κυρία Παπαευαγγέλλου μίλησε επίσης για τη σημασία της χρήσης της μάσκας στην εστίαση, τόσο από τους πελάτες όσο και από τους εργαζόμενους.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021, 03:32Source link