Ειδήσεις

Ο δήμαρχος του Γκόστιβαρ νέος αρχηγός του δεύτερου σε δύναμη αλβανικού κόμματος


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022, 06:40

Ο δήμαρχος της πόλης Γκόστιβαρ, Άρμπεν Ταραβάρι εξελέγη το Σάββατο νέος πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «Συμμαχία για τους Αλβανούς» (ΑΑ), από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στην πόλη Τέτοβο. Ο Ταραβάρι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία της ΑΑ.

Ο Άρμπεν Ταραβάρι εκτελούσε χρέη προέδρου της ΑΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά την παραίτηση από την ηγεσία του κόμματος του Ζιγιαντίν Σέλα.

Ο τελευταίος παραιτήθηκε από αρχηγός της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς» μετά το πολύ άσχημο αποτέλεσμα του κόμματός του στις έκτακτες εκλογές για την ανάδειξη νέου δημοτικού συμβουλίου στο Τέτοβο, που διεξήχθησαν τον περασμένο Αύγουστο.

Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ιδρύθηκε το 2015 από τον Ζιγιαντίν Σέλα, όταν αυτός αποχώρησε από το κραταιό τότε «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μεντούχ Θάτσι, το οποίο στο ενδιάμεσο έχει οδηγηθεί σχεδόν στην αφάνεια.

Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» είναι το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία (μετά το DUI του Αλί Αχμέτι).

Τον περασμένο μήνα έγινε γνωστό ότι το κόμμα αυτό διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην παρούσα φάση υποστηρίζεται από 64 βουλευτές (εκ των 120 που αριθμεί το σύνολο του νομοθετικού Σώματος). Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» διαθέτει οχτώ βουλευτές και σε περίπτωση που το κόμμα αυτό προσχωρήσει στην κυβέρνηση, τότε η τελευταία θα έχει τη στήριξη 72 βουλευτών.

Ο Ταραβάρι, μετά την εκλογή του, το Σάββατο, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΑΑ στην κυβέρνηση θα εξεταστεί από την τη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που θα σχηματιστεί το προσεχές διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Twitter


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022, 06:40

Πηγή