Ειδήσεις

Ο Γουστάβο Πέτρο οδεύει σε νίκη στον δεύτερο γύρο

Ο υποψήφιος για την προεδρία γερουσιαστής Γουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης παράταξης της άκρας αριστεράς που μεταμορφώθηκε σε σοσιαλδημοκράτη και υπόσχεται να «εκδημοκρατίσει» την οικονομία της Κολομβίας, συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, τον συντηρητικό υποψήφιο Φεντερίκο Γκουτιέρες, και αναμένεται να τον κερδίσει στον δεύτερο γύρο, υπέδειξε δημοσκόπηση.

Ο Πέτρο, άλλοτε δήμαρχος στην πρωτεύουσα Μπογκοτά (2012-2015), συγκεντρώνει το 40% των προθέσεων ψήφου, ενώ ο Γκουτιέρες, πρώην δήμαρχος της Μεδεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το 21%, κατά τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου μελετών YanHaas ενόψει των εκλογών της 29ης Μαΐου.

Στον δεύτερο γύρο, κατά την ίδια δημοσκόπηση, ο Γουστάβο Πέτρο θα κερδίσει την αναμέτρηση εξασφαλίζοντας το 47%, ενώ ο Φεντερίκο Γκουτιέρες θα λάβει 34%.

Το ποσοστό του Πέτρο είναι αυξημένο κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο κατ’ αυτή την κυλιόμενη δημοσκόπηση, ενώ το ποσοστό του Γκουτιέρες επίσης ανεβαίνει (+2%).

Ο Ροδόλφο Ερνάντες, ανεξάρτητος υποψήφιος που υπόσχεται να πολεμήσει τη διαφθορά, ακολουθεί στην τρίτη θέση με το 12%, ενώ τέταρτος είναι ο κεντρώος Σέρχιο Φαχάρδο με το 7%, κατά τους αριθμούς της YanHaas.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την 30ή Απριλίου ως την 7η Μαΐου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.232 ψηφοφόρων, έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±3,2%.

Πάνω από 39 εκατομμύρια πολίτες της Κολομβίας έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει πάνω από τις μισές ψήφους, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Ιούνιο, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι δύο επικρατέστεροι.

Ο Πέτρο, 62 ετών, αναγκάστηκε στις αρχές του μήνα να ακυρώσει προεκλογικές εμφανίσεις του διότι, όπως ανακοίνωσε η ομάδα που διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία, υπήρχαν πληροφορίες κατά τις οποίες «η εγκληματική οργάνωση ‘Λα Κορδιγιέρα’ προετοίμαζε απόπειρα δολοφονίας του υποψηφίου». Η Κορδιγιέρα είναι «παραστρατιωτική οργάνωση» η οποία «εμπλέκεται στη διακίνηση ναρκωτικών» και διαπράττει «φόνους» έναντι αμοιβής, εξηγείτο στην ανακοίνωση. Η αστυνομία διαβεβαίωσε μία ημέρα αργότερα πως διενεργεί «εντατική» έρευνα για την υπόθεση.

Εάν πράγματι κερδίσει τις εκλογές ο Πέτρο, θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος της αριστεράς σε μια χώρα που δεν έχει γνωρίσει παρά μόνο δεξιές κυβερνήσεις στη σύγχρονη ιστορία της.

Πηγή