Ειδήσεις

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως παίρνουν τον έλεγχο της πρεσβείας του Αφγανιστάν στο Ιράν


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, 05:45

Αντιπρόσωποι της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν θα αναλάβουν τη λειτουργία της πρεσβείας του Αφγανιστάν στο Ιράν, ανέφερε την Κυριακή εκπρόσωπος του σουνιτικού φονταμενταλιστικού ένοπλου κινήματος.

«Έχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι, με τους νέους διορισμούς, θα δούμε περαιτέρω επέκταση των σχέσεων σε διάφορα πεδία ανάμεσα στις δύο μουσουλμανικές χώρες, φίλες και αδελφές», ανέφερε μέσω Twitter ο Αμπντούλ Καχάρ Μπαλτσί.

Δεν έχει υπάρξει σε αυτό το στάδιο επιβεβαίωση από τις ιρανικές αρχές της διαπίστευσης διπλωματών των Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναάνι δήλωνε πρόσφατα πως η Τεχεράνη δεν έχει αλλάξει προσέγγιση όσον αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με τον ανατολικό γείτονά της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια Αφγανοί ζουν στο Ιράν, οι περισσότεροι χωρίς χαρτιά.

Καμιά χώρα δεν έχει αναγνωρίσει ως σήμερα τη de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, που κατέλαβαν την εξουσία εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021.

Οι Ταλιμπάν έχουν στείλει αντιπροσώπους στο Πακιστάν, στην Κίνα, στη Ρωσία και στο Τουρκμενιστάν. Οι απεσταλμένοι της έκπτωτης κυβέρνησης παραμένουν εγκατεστημένοι σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, όμως έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τη διπλωματική τους δουλειά καθώς η τύχη των αποστολών παραμένει σε εκκρεμότητα.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023, 05:45

Πηγή