Ειδήσεις

Νέες συγκρούσεις μετά το τέλος της τριήμερης εκεχειρίας
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 09:31

Νέες μάχες ξέσπασαν σήμερα στο Αφγανιστάν μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο τμήμα της χώρας, μετά το τέλος της τριήμερης εκεχειρίας που είχε κηρυχθεί με την ευκαιρία της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Λάσκαρ Γα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, θέατρο σφοδρών μαχών από την 1η Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού και ένας τοπικός αξιωματούχος.

“Οι Ταλιμπάν και οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούστηκαν όταν έληξε η εκεχειρία”, δήλωσε ο Αταουλάχ Αφγκάν επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Χελμάντ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν σε πολλά σημεία ελέγχου του στρατού γύρω από τη Λάσκαρ Γα και σε άλλες πόλεις.

Εκπρόσωπος του αφγανικού στρατού επιβεβαίωσε την επανάληψη των μαχών.

Ισλαμικό Κράτος

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε τέμενος προαστίου της Καμπούλ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανακοίνωσε ο αμερικανικός ιστότοπος SITE που ειδικεύεται στην παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ιμάμης και να τραυματιστούν 15 ακόμη άνθρωποι κατά τη δεύτερη ημέρα της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει οι Ταλιμπάν.

Το ΙΚ ανέφερε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα μέσα στο τέμενος, η οποία πυροδοτήθηκε μετά την είσοδο των πιστών, όπως ανακοίνωσε χθες Σάββατο βράδυ το SITE.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 09:31Source link