Ειδήσεις

Νέες βίαιες διαδηλώσεις στη Βολιβία έπειτα από τη φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου κυβερνήτη της Σάντα Κρους


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου 2022, 07:26

Ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους, ο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, εκ των κυριότερων ηγετών της δεξιάς αντιπολίτευσης στη Βολιβία, προφυλακίστηκε την Παρασκευή για τέσσερις μήνες, εξέλιξη που πυροδότησε νέες βίαιες συγκρούσεις στην περιφέρειά του ανάμεσα σε υποστηρικτές του και αστυνομικούς.

Ο δικαστής Σέρχιο Πατσέκο έδωσε εντολή την Παρασκευή να επιβληθεί «προφυλάκιση στον κατηγορούμενο Λουίς Φερνάντο Καμάτσο Βάκα», που θα έχει διάρκεια «τεσσάρων μηνών» και θα την εκτίσει «στο κέντρο κράτησης της Τσοντσοκόρο», φυλακή υψίστης ασφαλείας στις βολιβιανές Άνδεις, κάπου 30 χιλιόμετρα από τη Λα Πας. Μετήχθη εκεί μετά την ακροαματική διαδικασία, όπως κατέγραψαν τηλεοπτικές κάμερες.

Η εισαγγελία ζητούσε την Πέμπτη ο κ. Καμάτσο, 43 ετών, να προφυλακιστεί για έξι μήνες.

Ο κυβερνήτης της Σάντα Κρους συνελήφθη την Τετάρτη, κατ’ εντολή της εισαγγελίας, που τον κατηγορεί για «τρομοκρατία», πως ενεχόταν στο «πραξικόπημα» που ανέτρεψε τον αριστερό πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες τον Νοέμβριο του 2019.

Η φυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης πυροδότησε την Παρασκευή νέα επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στη Σάντα Κρους, την πολυπληθέστερη πόλη της Βολιβίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας που αποτελεί κινητήρα της βολιβιανής οικονομίας.

Τουλάχιστον τέσσερις πολίτες συνελήφθησαν, κατά τις πρώτες πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, νεαροί πολιόρκησαν τα γραφεία της αστυνομικής διεύθυνσης της περιφέρειας, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Διαδηλωτές εκσφενδόνισαν κροτίδες και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών, έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και ελαστικά.

Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Unitel τραυματίστηκε.

Ο κ. Καμάτσο έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι υποκίνησε πραξικόπημα, προτιμά να μιλάει για λαϊκή εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Μοράλες (2006-2019), τον οποίο κατηγορούσε τότε ότι διέπραξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές του 2019 για να παραμείνει στην εξουσία.

Συγκαταλέγεται τα τελευταία χρόνια στους σημαντικότερους ηγέτες της βολιβιανής δεξιάς και ηγείται της δεύτερης μεγαλύτερης παράταξής της στο κοινοβούλιο, του κόμματος Creemos («Πιστεύουμε»), πίσω από το κόμμα Comunidad Ciudadana («Κοινότητα Πολιτών») του κεντροδεξιού πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα.

Οι πρώην πρόεδροι, Μέσα (2014-2018), Χόρχε Κιρόγκα (2001-2002) και Τζανίνε Άνιες (2019-2020) καταδίκασαν τη σύλληψη του κυβερνήτη.

Η πρώην πρόεδρος Άνιες, που βρέθηκε αντιμέτωπη με τις ίδιες κατηγορίες, καταδικάστηκε τον Ιούνιο να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξη.

Υποστηρικτές της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Λουίς Άρσε εξέφρασαν, αντίθετα, ικανοποίηση για τη σύλληψη του κ. Καμάτσο. Ο γενικός εισαγγελέας Ουιλφρέδο Τσάβες, άλλοτε υπουργός του Έβο Μοράλες, έκρινε πως «η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει τη δουλειά της».

Πηγή