Τεχνολογία

Νέα έρευνα: Ο Elon Musk είναι τρίτος στη λίστα με τους διασήμους με τα περισσότερα fake news online!


24 Nov Νέα έρευνα: Ο Elon Musk είναι τρίτος στη λίστα με τους διασήμους με τα περισσότερα fake news online!

Posted at 17:00h
in INTERNET
by Soustas

Ο αστέρας του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τομ Μπρέιντι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των διασημοτήτων που συνδέονται περισσότερο με ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας ExpressVPN. Ένα αποτέλεσμα σοκ, δεδομένης της παγκόσμιας συζήτησης γύρω από την πρόσφατη αγορά του Twitter από τον Elon Musk και των συνεχιζόμενων ισχυρισμών που συνδέουν τον δισεκατομμυριούχο με ψευδείς ειδήσεις.

Ο Μπρέιντι, ο οποίος ανακοίνωσε και στη συνέχεια ανακάλεσε την απόσυρσή του από το αμερικανικό ποδόσφαιρο νωρίτερα φέτος, κατονομάστηκε σε πάνω από 72,4 εκατομμύρια αναρτήσεις που αναφέρονταν σε fake news. Ο Μασκ, αντίθετα, βρέθηκε στην τρίτη θέση της λίστας με 26,6 εκατομμύρια αναρτήσεις που τον ανέφεραν σε σχέση με fake news.

Η Shakira ήταν η γυναίκα με την υψηλότερη κατάταξη που σχετίζεται με ψευδείς ειδήσεις, καταλαμβάνοντας την 7η θέση συνολικά με 3,7 εκατομμύρια αναρτήσεις που συνδέουν το όνομά της με ψευδείς ειδήσεις. Η τραγουδίστρια αντιμετώπισε μερικές νομικές προκλήσεις φέτος, αφού κατηγορήθηκε για φορολογική απάτη στην Ισπανία και αντιμετώπισε μια μακρά μάχη για την επιμέλεια των παιδιών, οι οποίες μπορεί να τροφοδότησαν συζητήσεις για fake news που συνδέονταν με αυτήν.

Η έρευνα εξέτασε πόσο συχνά δημοσιεύτηκαν ονόματα διασημοτήτων (σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ και σχόλια) μαζί με τη φράση “fake news” μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022, κατατάσσοντας τις διασημότητες με βάση την εμβέλεια αυτών των δημοσιεύσεων. Οι 20 κορυφαίες διασημότητες είναι οι εξής:

Όνομα
Εμβέλεια ψευδών ειδήσεων από αναρτήσεις άνω των 10 μηνών
Tom Brady
72,444,290
Joe Rogan
39,276,532
Elon Musk
26,660,800
Tom Holland
8,100,678
Kanye West
6,509,040
Leonardo DiCaprio
3,960,573
Shakira
3,782,124
Will Smith
3,417,106
Rihanna
2,937,002
Taylor Swift
2,586,030
Snoop Dogg
2,449,406
Kim Kardashian
2,408,193
Pete Davidson
2,325,395
Johnny Depp
1,785,746
LeBron James
1,476,540
Beyoncé
1,297,984
Justin Bieber
1,190,264
Amber Heard
977,366
Cardi B
821,794
Selena Gomez
727,891

Συμβουλές για να είστε έξυπνοι σχετικά με τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο

Είτε τους αγαπάτε είτε τους απεχθάνεστε, η παρακολούθηση της ζωής των διασημοτήτων έχει γίνει καθημερινή ιεροτελεστία για εκατομμύρια ανθρώπους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν πιο εύκολη από ποτέ την ενημέρωση. Αλλά όπως όλοι έχουμε μάθει, δεν είναι αλήθεια όλα όσα διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Τα ψεύτικα νέα έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, είτε αφορούν τρέχοντα γεγονότα είτε κουτσομπολιά διασημοτήτων. Και φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί κάλλιστα να είναι ο ίδιος ο διάσημος που μοιράζεται ψευδείς ειδήσεις – ή απλώς κατηγορείται ότι το κάνει.

Όταν περιηγείστε στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στις ειδήσεις που διαβάζετε. Η ExpressVPN προτείνε σχετικά με τη λήψη πληροφοριών στο διαδίκτυο:

Μην αντλείτε τις πληροφορίες σας αποκλειστικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Όταν ενημερώνεστε για τις καθημερινές ειδήσεις, μην βασίζεστε αποκλειστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν εστία ψευδών ειδήσεων, με ορισμένα προφίλ που έχουν δημιουργηθεί μόνο για να μοιράζονται ανακριβείς πληροφορίες. Αξίζει πάντα να ελέγχετε τις ειδήσεις που διαβάζετε χρησιμοποιώντας διαφορετικές πηγές. Κοιτάζοντας πώς διαφορετικοί καθιερωμένοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι καλύπτουν την ίδια ιστορία, θα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη νομιμότητα των πληροφοριών αυτών.
Αναζητήστε τις κόκκινες σημαίες σε μια δημοσίευση – Είναι το άρθρο επίκαιρο; Για ένα παλαιότερο άρθρο, ακόμη και αν ήταν κάποτε ακριβές, τα γεγονότα μπορεί να έχουν αλλάξει από τη δημοσίευσή του. Προέρχονται τα δεδομένα ή οι συνεντεύξεις από μεροληπτικές πηγές; Είναι ο συγγραφέας έγκριτος ειδικός σε ένα θέμα και έχει κάποια ατζέντα; Ελέγξτε τους με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google.
Πάντα να ελέγχετε πριν μοιραστείτε – Πριν διαδώσετε την είδηση στα προσωπικά σας κοινωνικά προφίλ, πάντα να σταματάτε και να εξετάζετε την ακρίβειά της.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο: https://www.expressvpn.com/blog/ranked-celebrities-most-associated-with-fake-news/

[ΤΕΛΟΣ]

Μεθοδολογία:

Η μελέτη εξέτασε τις διασημότητες που αναζητούνται περισσότερο στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το Meetglimpse. Συλλέχθηκαν επίσης δεδομένα κοινωνικής ακρόασης από τη Linkfluence για να διαπιστωθεί πόσο συχνά το όνομα της διασημότητας είχε αναφερθεί (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε φόρουμ και σχόλια) μαζί με τη φράση “fake news” μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2022. Στη συνέχεια, η μελέτη κατέταξε τις διασημότητες με βάση την εμβέλεια των αναρτήσεων που αναλύθηκαν. Τα μέλη των παγκόσμιων βασιλικών οικογενειών και οι αποθανόντες διασημότητες δεν συμπεριλήφθηκαν.

Πηγή