Μπλίνκεν: Στην Πολωνία για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Ο υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας στο Ρζεσζόφ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, τα οποία έχουν διασχίσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την εκδήλωση της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκεν σχολίασε θετικά τον ρόλο της Πολωνίας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, αναφορικά με την αντίδρασή της στις ρωσικές ενέργειες.

Η Πολωνία φιλοξενεί περίπου 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες, με τους περισσότερους από τους μισούς να έχουν φτάσει κατά τις πρόσφατες εβδομάδες.

«Η Πολωνία κάνει σημαντική δουλειά, αντιμετωπίζοντας αυτή την κρίση. Σε μεγάλο βαθμό έχει εξυπηρετήσει τη βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας προς την Ουκρανία» δήλωσε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό υπουργό των Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου.

Ο Μπλίνκεν επισκέφτηκε επίσης, τα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας, συναντώντας πρόσφυγες σε ένα εγκαταλειμμένο εμπορικό κέντρο, που χρησιμοποιείται ως κέντρο υποδοχής για εκατοντάδες πρόσφυγες, με πρόχειρα κρεβάτια εκστρατείας να έχουν στηθεί μπροστά από τα άδεια καταστήματα.

Ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να αυξηθεί στα 1,5 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, από τα 1,3 εκατομμύρια που έχει περάσει στην Πολωνία μέχρι τώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Μπλίνκεν  συνομίλησε με τον Κινέζο ΥΠΕΞ

Εν τωμεταξύ,  ο Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον Κινέζο υπουργό των Εξωτερικών Γουάνγκ Γι σχετικά με τον «προαποφασισμένο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Στέτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε ότι ο κόσμος παρακολουθεί για να δει ποια κράτη ορθώνουν το ανάστημά τους για τις βασικές αρχές της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης και της κυριαρχίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος, Νεντ Πράις, σε ανακοίνωσή του.

«Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ο κόσμος δρα ενωμένος για να αποκηρύξει και να αντιδράσει κατά της ρωσικής επιθετικότητας, διασφαλίζοντας ότι η Μόσχα θα πληρώσει υψηλό τίμημα» πρόσθεσε ο Πράις.

Πηγή