Ειδήσεις

Μήνας Μάρτιος: #Αλήθειες_Γυναικών στην Αθήνα

Οι εκδόσεις Νίκας επιλέγουν να παρουσιάσουν μια δράση ευαισθητοποίησης για τις Γυναίκες τον μήνα Μάρτιο.

Μετά την επιτυχημένη πορεία της δράσης σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα – η πρώτη εκδήλωση της δράσης #Αλήθειες_Γυναικών, πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας και στις 11 Μαρτίου στη Λάρισα – οι #Αλήθειες_Γυναικών θα παρουσιαστούν στην Αθήνα στο Zátopek book café, στην Καλλιθέα, το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 20.30 μ.μ. με τη συμμετοχή των Αμαλία Κάτζου (δημοσιογράφος), που θα προλογίσει την εκδήλωση και Ελένης Αλεξανδροπούλου (συγγραφέας) που θα πλαισιώσει τις δύο γυναικείες φωνές στα θεατρικά αναλόγια.

Η συζήτηση ανοίγει με γυναίκες συγγραφείς. Κείμενα και μουσική που αποτυπώνουν τους ρόλους, παρουσιάζουν τις αλήθειες των γυναικών, αυτές που πολλές φορές δεν παραδεχόμαστε και άλλες που διεκδικούμε. Ο Μάρτιος έχει άρωμα γυναίκας! Λόγος και τέχνη αναδεικνύουν με σεβασμό και αγάπη τη Γυναίκα που αλλάζει, εξελίσσεται και διεκδικεί την αναγνώριση της σημαντικότητάς της στη σύγχρονη κοινωνία. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις βιβλίων γυναικών συγγραφέων που συμμετέχουν στη δράση, για όλο τον μήνα Μάρτιο, θα ενισχύσει το νέο πρόγραμμα υποστήριξης μονογονεϊκών οικογενειών του ανθρωπιστικού Οργανισμού Humanity Greece.

Δύο θεατρικά αναλόγια, δύο γυναίκες, δύο «φωνές».

Ανάμεσα τους πολλές ακόμη γυναίκες, γνωστές κι άγνωστες. Όλες φωνάζουν την αλήθεια τους, να την ακούσει ένας κόσμος που άλλοτε την ξέρει και σιωπά, άλλοτε την αγνοεί κι άλλοτε απλά δεν τον ενδιαφέρει. Μέσα από έναν διάλογο, μπλεγμένο με ιστορίες και μουσική, αναλύεται με χιούμορ, δυναμισμό κι ευαισθησία όλο το φάσμα της γυναικείας φύσης.

Δύο γυναίκες των Εκδόσεων μιλούν για τις Αλήθειες των Γυναικών.

Η μία:

ΣτεύηΤσούτση, Συγγραφέας, Υπεύθυνη Ελληνικής Πεζογραφίας Εκδόσεων Νίκας.

Η άλλη:

Ιωάννα Δανδέλια, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Εκδόσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στους σταθμούς της πορείας τους, συστήνουν γυναίκες συγγραφείς των Εκδόσεων Νίκας και αναδεικνύουν τη γυναικεία γραφή.

Κείμενα: Στεύη Τσούτση

Επιμέλεια, Επικοινωνία: Ιωάννα Δανδέλια

Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Σιδηρόπουλος

Χορηγός Επικοινωνίας: TEDxUniversityofMacedonia

Η 8η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Οι Γυναίκες, όμως, δε γιορτάζουν μόνο μια μέρα τον χρόνο. Καλούμαστε να αντιληφθούμε περισσότερο από ποτέ τις αλήθειες της ζωής τους και όλα όσα καταπατούν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους.  Ο ρόλος τους έχει εξελιχθεί μέσα σε μια κοινωνία που αρνείται να παραδεχθεί τη σημασία αυτού του ρόλου και να κατανοήσει την πολυπλοκότητά του. Για το 2022, το σύνθημα είναι #Breakthebias. «Σπάστε» την προκατάληψη, όλες αυτές τις φράσεις, αντιλήψεις και απόψεις που ακούν συχνά οι γυναίκες στην προσωπική και στην επαγγελματική τους ζωή. Όλα όσα θυμίζουν πως η πατριαρχία παραμένει ενεργή και κατασταλτική απέναντι στην εξέλιξη, στην ελευθερία των γυναικών, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης:

Θεσσαλονίκη | 8 Μαρτίου Καφωδείο Ελληνικό : Μαρία Αμανατίδου

Λάρισα  |11 Μαρτίου Το μπαράκι του Μύλου : Ιωάννα Γκανέτσα, Έλενα Σαλιγκάρα

Βόλος | 12 Μαρτίου ParkHotel: Μαρία Χριστίνα Λαμπροπούλου
Αθήνα |19 Μαρτίου Zatopek Book Cafe: Ελένη Αλεξανδροπούλου

Λέσβος | 20 & 21 Μαρτίου Καλλονή, Μόλυβος: Γεωργία Ανδριώτου

 

Εκδόσεις Ελληνική Παιδεία Α.Ε.-ΝΙΚΑΣ

Σόλωνος 120, 106 81 Αθήνα

Τηλ: 210 3307079

Πηγή