Ειδήσεις

Ιστορική στιγμή για την ελληνική τέχνη η δωρεά του ΙΣΕΤ στην Εθνική Πινακοθήκη


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, 15:58

Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Μαΐου, στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, με αφορμή την ανακοίνωση της δωρεάς του στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, όπου παρευρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και απηύθυνε χαιρετισμό. Αμέσως μετά, η ίδια εγκαινίασε την έκθεση «10 χρόνια Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης». 

Η κα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή για την ελληνική τέχνη, τονίζοντας ότι το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, αποτελεί πολύτιμη κιβωτό τεκμηρίωσης της ιστορίας και της εξέλιξης της μεταπολεμικής εικαστικής κίνησης στη χώρα μας.

«Για όλους εμάς, που μεγαλώσαμε στην εποχή της δικτατορίας, τότε που οι λιγοστές αίθουσες τέχνης συσπείρωναν καλλιτέχνες και κοινό σε εκδηλώσεις που υποκαθιστούσαν την απαγορευμένη πολιτική δράση, οι “Νέες Μορφές” ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς. Μας βοήθησαν να υποδεχθούμε το καινούργιο, να συναντήσουμε την έκπληξη, να μυηθούμε σε νέες αισθητικές προσεγγίσεις και πρωτοποριακούς προβληματισμούς, χωρίς ποτέ να χάνουμε έναν ορίζοντα ιστορικότητας της ελληνικής τέχνης. Και κυρίως να αντιληφθούμε ότι το δημιουργικό έργο δεν είναι απλώς μια συναισθηματική, συγκινησιακή έκφραση, αλλά μορφοποίηση πνευματικών δυνάμεων» υπογράμμισε η Πρόεδρος.

Η ίδια επισήμανε πως ό,τι περιέρχεται στην κατοχή της Εθνικής Πινακοθήκης χάρη στη δωρεά της εμπνεύστριας και διευθύντριάς του Τζούλιας Δημακοπούλου, που υπήρξε η ψυχή της ιστορικής γκαλερί «Νέες Μορφές». Σημείωσε επίσης, ότι η κα Δημακοπούλου μετέτρεψε την γκαλερί της, από απλό χώρο παρουσίασης εκθέσεων, σε τόπο διαμόρφωσης αποδεκτών του καλλιτεχνικού φαινομένου με κριτική στάση απέναντι στις συνεχείς μεταμορφώσεις του, σε έναν τόπο διαλόγου.

Ευχήθηκε, τέλος, στις νέες συνθήκες, το Ινστιτούτο να παραμείνει ζωντανό και δυναμικό και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, αποτελώντας μοχλό μελέτης, έρευνας και δημιουργίας.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022, 16:00

Πηγή