Διάφορα

Η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή του αερίου από τον Nord Stream

Νέος εκβιασμός Πούτιν στην ΕΕ

Σε έναν ιδιότυπο πόλεμο νεύρων με την Ευρώπη επιδίδεται η Μόσχα, που ανακοίνωσε νέο μπλόκο στην επαναλειτουργία του Nord Stream 1 από αύριο, από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Νωρίτερα, στελέχη του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom διέρρεαν ότι ο αγωγός θα λειτουργούσε κανονικά από αύριο, όπως είχε προγραμματιστεί, μετά από τριήμερες εργασίες συντήρησης.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ότι στον αγωγό υπάρχει νέο τεχνικό πρόβλημα. Ειδικότερα, εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου στον κινητήρα του στροβίλου , που βοηθά στην άντληση αερίου.

Η ζημιά, σύμφωνα με την Gazprom βρέθηκε σε επιθεώρηση που έγινε από κοινού με στελέχη της Siemens, που συμβάλλει στη συντήρηση του αγωγού.

Η ανακοίνωση της Gazprom

«Διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού μηχανής με πρόσμιξη στεγανοποιητικού υλικού στους ακροδέκτες των καλωδίων των αισθητήρων ταχύτητας του ρότορα χαμηλής και ενδιάμεσης πίεσης στην τουρμπίνα κατά τη διάρκεια αυτής της εργασίας συντήρησης. Μέχρι την επισκευή (…) η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream θα ανασταλεί πλήρως», δήλωσε ο όμιλος.

Επισημαίνεται ότι η Gazprom έλαβε προειδοποίηση από την ρωσική ρυθμιστική αρχή τεχνικού ελέγχου (Rostekhnadzor) σχετικά με μια βλάβη στην τουρμπίνα. Ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει έως ότου επιδιορθωθεί η βλάβη, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gazprom, η διαρροή λαδιού μηχανής διαπιστώθηκε στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τουρμπίνα δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επανέλθει σε λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά από τριήμερη διακοπή συντήρησης.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream σταματάει για αόριστο χρονικό διάστημα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta. Europe.

«Η Gazprom απέστειλε επιστολή σχετικά με τις βλάβες του κινητήρα του αγωγού Nord Stream και την ανάγκη επιδιόρθωσής τους στη Siemens», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. «Η Gazprom σταμάτησε τη λειτουργία της μοναδικής εναπομείνασας τουρμπίνας του αγωγού Nord Stream στις 31 Αυγούστου. Η αναστολή της λειτουργίας της για τρεις ημέρες ήταν απαραίτητη «για τη διενέργεια συντήρησης και προγραμματισμένων προληπτικών εργασιών συντήρησης».

Η Gazprom επικαλέστηκε την εταιρεία Siemens, η οποία φέρεται να είπε ότι οι αναγκαίες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνο «σε συνθήκες εξειδικευμένου εργαστηρίου».

Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός

Πλέον, ανακοίνωσε η εταιρεία, το πρόβλημα θα πρέπει να διορθωθεί πριν την επανέναρξη των ροών. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί. Το πρόβλημα αναμένεται να διαρκέσει, καθώς η Gazprom υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη επιδιόρθωση που αφορά σε βασικό κινητήρα μπορεί να γίνει μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία δεν διαθέτει πλέον, λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Η μη επαναλειτουργία του αγωγού αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την Ευρώπη, που προσπαθεί να αντλήσει αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, όπως και να μαντέψει τα επόμενα βήματα της Ρωσίας, που έχει εξαπολύσει ενεργειακό πόλεμο εδώ και εβδομάδες, ενώ πολλές πλευρές αμφισβητούν ευθέως τα περί τεχνικού προβλήματος.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση αναμένεται δραματική κλιμάκωση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και μάλιστα σε μία στιγμή που οι τιμές υποχωρούσαν. Εάν η διακοπή της τροφοδοσίας συνεχιστεί, τίθενται σε κίνδυνο νοικοκυριά, εργοστάσια και οικονομίες, αποδυναμώνοντας περαιτέρω την Ευρώπη.
Πηγή protothema.gr

The post Η Gazprom δεν επαναφέρει τη ροή του αερίου από τον Nord Stream appeared first on Enimerosi24.

Πηγή