Ειδήσεις

Η τραγωδία στα Τέμπη θέτει σε δοκιμασία την πίστη και την ελπίδα μας

Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται από χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της οποίας είναι μέλος.

Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έλαβε μέρος στο λαμπρό Πατριαρχικό και Συνοδικό Συλλείτουργο, στο οποίο συμμετείχε και ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος από την Παρασκευή πραγματοποιεί ειρηνική επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το παρών στο Συλλείτουργο έδωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, «αποτελεί ιδιαίτερο προνόμιο και τιμή ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο ιερό κέντρο της πίστης μας». «Οφείλουμε όλοι», σημείωσε, «να διατηρούμε πάντα αναλλοίωτη την πίστη που παραδόθηκε στους αγίους μας, την πίστη που δημιούργησε την οικουμένη».

Εν τω μεταξύ, χθες, τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στη Νέα Υόρκη, επιμνημόσυνη δέηση για τα αδικοχαμένα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Σε μήνυμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, αφού αναφέρει ότι «τα πολλά λόγια περιττεύουν σε μια τέτοια ιερή και θλιβερή στιγμή», επισημαίνει ότι «προσεύχεται για την ανάπαυση των ψυχών των συνανθρώπων μας που χάθηκαν τόσο άδικα και για την εξ ύψους παρηγορία των οικείων τους, των φίλων τους και των αγαπημένων τους προσώπων. Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία που φέρνει στη σκέψη μας το αυθόρμητο και αναπάντητο ερώτημα ”γιατί”, μια τραγωδία που θέτει σε δοκιμασία την πίστη μας και την ελπίδα μας. Πώς, άλλωστε, μπορεί κάποιος να μη λυπηθεί βαθύτατα και να θρηνήσει τον αδόκητο χαμό όλων αυτών των ανθρώπων, ιδιαίτερα των νέων παιδιών, των φοιτητών και των φοιτητριών που ξεκίνησαν για το ταξίδι της επιστροφής στα σπίτια τους και αντ’ αυτού βρέθηκαν απρόσμενα στην τελευταία τους κατοικία; Πώς μπορεί κάποιος να παρηγορήσει τους συγγενείς των αδικοχαμένων θυμάτων που ξαφνικά έχασαν για πάντα τα αγαπημένα τους παιδιά, γονείς, φίλους, αδερφούς, συζύγους και ολόκληρες οικογένειες; Το ανθρώπινο μυαλό σταματά, καθώς έρχεται αντιμέτωπο με την ερημιά του θανάτου και της σιωπής, αναμένοντας απάντηση σε αυτό το επίμονο ‘’γιατί”. Σήμερα είναι μια μέρα αμέτρητου πένθους και ειλικρινούς περισυλλογής μπροστά σε ένα τραγικό δυστύχημα που, από τη μια πλευρά, οφείλεται στο ανθρώπινο λάθος και, από την άλλη, στην αμέλεια και στην ολιγωρία που επιδείχθηκε στο ζήτημα της αναγκαίας αναβάθμισης των υποδομών και των συστημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου», πρόσθεσε.

Πηγή