Ειδήσεις

Η κυβέρνηση Μπάιντεν λαμβάνει νέα μέτρα σε βάρος του Λουκασένκο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021, 01:46

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τη Δευτέρα ένα εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων μέτρων που στοχεύουν στο να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, την ώρα που οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση σε βάρος της κυβέρνησής του σε συντονισμένη δράση με τη Βρετανία και τον Καναδά.

Την πρώτη επέτειο από τις προεδρικές εκλογές τις οποίες ο Λουκασένκο κατηγορείται ότι νόθευσε, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν, επίσης, τον μεγαλύτερο γύρο κυρώσεων έως σήμερα σε βάρος προσώπων και οντοτήτων της Λευκορωσίας, στοχοθετώντας την οικονομία της χώρας και την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας, είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα εντάξει στη μαύρη λίστα την Belaruskali OAO, η οποία σύμφωνα με τον αξιωματούχο είναι μία από τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις και μία από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ποτάσας παγκοσμίως.

Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας θα πληγεί, επίσης, από τις κυρώσεις, λέει ο αξιωματούχος, έπειτα από κατηγορίες ότι διευκόλυνε το ξέπλυμα χρήματος, την αποφυγή κυρώσεων και την παράκαμψη των απαγορεύσεων βίζας.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αφότου η Λευκορωσίδα σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε πτήση για την πατρίδα της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς είχε οδηγηθεί στο αεροδρόμιο παρά τη θέλησή της. Έκτοτε, αιτήθηκε την αναγνώριση καθεστώτος πρόσφυγα στην Πολωνία.

Επιπλέον, η Βρετανία ανακοίνωσε την επιβολή νέων κυρώσεων τη Δευτέρα, στοχοθετώντας εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων και ποτάσας. Ο Λουκασένκο δήλωσε πως η Βρετανία θα «πνιγεί» με τα μέτρα της και πως είναι έτοιμος για συνομιλίες με τη Δύση, παρά από έναν πόλεμο κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, ο Καναδάς επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για αυτό που ονόμασε «κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπό τον Λουκασένκο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021, 01:47

Πηγή