Ειδήσεις

«Η Ελλάδα είναι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ε.Ε. στην Ανατολή»
«H Ελλάδα σήμερα, από γεωστρατηγική άποψη, αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και της Ε.Ε. στην Ανατολή, είναι ο φύλακας των συνόρων και του εδάφους της Ε.Ε.», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής των πτυχίων στους αποφοιτήσαντες σπουδαστές της 6ης εκπαιδευτικής σειράς «Λόρδος Βύρων» που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο ρόλος της μέσα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιο ισχυρός γιατί η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας, το αντιλαμβάνονται πια όλοι. Επομένως, ο ρόλος αυτός είναι πρωταρχικός και εντός της Ε.Ε. και εντός του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη ο «πυλώνας Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. -που έμεινε ατροφικός μέσα στα χρόνια- να ενισχυθεί και να γίνει ακόμα πιο στιβαρός στο μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέτρεψε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να έχουν πλήρη γνώση όλων εκείνων των ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωστρατηγική θέση της χώρας. 

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το ρόλο του Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης προς την κατεύθυνση αυτή ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα βρίσκομαι πάντα δίπλα σας σ’ αυτήν την προσπάθεια».

Τέλος ευχήθηκε «το Ινστιτούτο να συνεχίσει για πολλά πολλά χρόνια να συμβάλλει στην πορεία της Ελλάδας μέσα στο σύγχρονο δύσκολο κόσμο, πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας και της μεγάλης μας συμμαχίας, του ΝΑΤΟ».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η παρεχόμενη εκπαίδευση του Ινστιτούτου προς τα στελέχη διευρύνει τις γνώσεις τους σε τομείς όπως ιστορίας και φιλοσοφίας βοηθώντας τα στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους και της αποστολής τους.

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η ενίσχυση της αξιοκρατίας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι το υπουργείο στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο τους συμβάλλοντας έμπρακτα στη βελτίωση της επιχειρησιακής και επαγγελματικής ικανότητας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας στους καθηγητές και τον Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αριστείδη Γιαπαλή -φίλο του κ. Παυλόπουλου -«χρόνια ολόκληρα από τα χρόνια της Γαλλίας», για την αφιλοκερδή συμβολή τους στον τομέα της επιμόρφωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link