Ειδήσεις

Η Βρετανία θα χαρακτηρίσει την Wagner «τρομοκρατική» οργάνωση


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023, 04:23

Η κυβέρνηση της Βρετανίας θα χαρακτηρίσει επίσημα τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner «τρομοκρατική» οργάνωση, κάτι που συνεπάγεται την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλων μέτρων σε βάρος της, προκειμένου να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει να κλείσει δεκαπέντε μήνες, ανέφερε χθες Τρίτη η εφημερίδα The Times.

Οι μισθοφόροι της Wagner χαρακτηρίζονται αιχμή του δόρατος των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνονται μάχες για εννέα μήνες, από το καλοκαίρι του 2022.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας συγκεντρώνει στοιχεία για τη Wagner τους τελευταίους δύο μήνες και αναμένεται να χαρακτηρίσει την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «τρομοκρατική» οργάνωση άμεσα, μέσα σε ημέρες ως το πολύ εβδομάδες, κατά το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, που επικαλέστηκε κυβερνητική πηγή.

Που σημαίνει πως θα αποτελεί ποινικό αδίκημα στη Βρετανία το να εργάζεται κανείς για τη Wagner, να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις μελών της, να την υποστηρίζει ή να φέρει σύμβολα και το λογότυπό της δημόσια, εξήγησε η εφημερίδα.

Ακόμη, η εταιρεία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις και δεν θα μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση μέσω βρετανικών χρηματοοικονομικών θεσμών.

Δεν υπάρχει κάποιο τεκμήριο ότι η Wagner ή πρόσωπα σχετιζόμενα με αυτήν είχαν παρουσία ή έδρασαν στη Βρετανία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, κατά το δημοσίευμα.

Υπάρχουν πάντως «υποψίες» πως η εταιρεία μισθοφόρων βοήθησε να βγουν κεφάλαια από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες και συμμάχους του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τουλάχιστον σύμφωνα με την πηγή των Times.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας περιορίστηκε να αναφέρει πως είναι ενήμερο για το δημοσίευμα και το μελετά όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023, 04:26

Πηγή