Επιστρέψτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021, 14:09

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προχώρησε σε μια νέα ανακοίνωση-απάντηση, για τα όσα αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με τις συνθήκες φύλαξης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η κα Μενδώνη έκανε λόγο για «προσβλητικές και επικίνδυνες συνθήκες», σημειώνοντας ότι τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν θα πληροί τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή της:

«Για δεκαετίες, το βασικό επιχείρημα των Βρετανών, για την παραμονή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο, ήταν ότι στο Βρετανικό Μουσείο τα συγκεκριμένα αριστουργήματα εκτίθενται σε καταλληλότερες συνθήκες από εκείνες που μπορούσε να προσφέρει η Ελλάδα.

»Εδώ και 12 χρόνια, η Αθήνα διαθέτει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, στο οποίο εκτίθενται κατά άριστο τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναμένοντας την οριστική επανένωσή τους με τα παρανόμως διαρπαγέντα από τον Ελγιν τμήματά τους. Το επιχείρημα των Βρετανών έχει προ πολλού καταρριφθεί.

»Σήμερα, οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προσβλητικές και επικίνδυνες. Τα Γλυπτά δεν μπορούν να περιμένουν φυλακισμένα την ολοκλήρωση του «masterplan» του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο δεν πληροί κατ΄ ουδένα τρόπο τις ικανές και ασφαλείς συνθήκες έκθεσής τους.

»Το διαρκές και δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα είναι αδιαπραγμάτευτο και σήμερα απολύτως επίκαιρο».


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Αυγούστου 2021, 14:09

Πηγή