Ειδήσεις

Εκκλήσεις να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη ο έκπτωτος πρόεδρος


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2022, 02:47

Ο έκπτωτος πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα επέστρεψε την Παρασκευή στο Κολόμπο, βάζοντας τέλος στην αυτοεξορία του στην Ταϊλάνδη, γεγονός που ώθησε ακτιβιστές και διαδηλωτές να ζητούν να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

«Ο Γκοταμπάγια επέστρεψε γιατί καμία χώρα δεν τον θέλει, δεν έχει πουθενά να κρυφτεί», δήλωσε ο Ζόζεφ Στάλιν, επικεφαλής ενός συνδικάτου εκπαιδευτικών που κινητοποίησε τους διαδηλωτές.

«Θα πρέπει να συλληφθεί αμέσως επειδή προκάλεσε τέτοια δυστυχία στος 22 εκατομμύρια κατοίκους της Σρι Λάνκα. Θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ρατζαπάξα, ο οποίος δεν έχει πλέον προεδρική ασυλία αφού παραιτήθηκε από τον θώκο, κατηγορείται ότι διαχειρίστηκε με χαοτικό τρόπο τη χώρα την ώρα που η οικονομία της Σρι Λάνκα βυθιζόταν στην κρίση.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες από ιστορικών διαστάσεων οικονομική κρίση, με σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων, καθώς δεν διαθέτει αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα για να τα εισάγει.

«Δεν μπορεί να ζει ελεύθερος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε ο Στάλιν.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι χάρηκαν με την επιστροφή του και διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να συλληφθεί «για τα εγκλήματα που διέπραξε».

«Θα μπορέσουμε να τον κάνουμε να λογοδοτήσει», δήλωσε ο Ταρίντου Τζαϊουαρντάνα εκπρόσωπος της Ένωσης Νέων Δημοσιογράφων της Σρι Λάνκα.

Ο 73χρονος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα εξελέγη πρόεδρος το 2019 δεσμευόμενος «ορίζοντες ευημερίες και λαμπρότητας», όμως η δημοτικότητά του μειωνόταν όσο επιδεινωνόταν η κρίση.

Έφυγε από τη Σρι Λάνκα στις 13 Ιουλίου, τέσσερις ημέρες αφού διαδηλωτές εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του αγανακτισμένοι έπειτα από μήνες στερήσεων. Αρχικά κατέφυγε στις Μαλδίβες και μετά στη Σιγκαπούρη από όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Αφού έληξε η βίζα του, πήγε στην Ταϊλάνδη, όπου οι τοπικές αρχές του είχαν ζητήσει να μην βγαίνει από το ξενοδοχείο του για λόγους ασφαλείας, θέτοντάς τον ουσιαστικά υπό καθεστώς κράτησης.

Ο Ρατζαπάξα τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στο Κολόμπο όπου τον υποδέχθηκαν την Παρασκευή υπουργοί με λουλούδια. Στη συνέχεια οδηγήθηκε με επίσημη συνοδεία στη νέα του επίσημη κατοικία, που του διέθεσε η κυβέρνηση και η οποία φυλάσσεται αυστηρά.

Πηγή